НОВИНИ

Разследване на Белингкат с българско участие спечели "Еми"

Христо Грозев: Наградата е резултат на групово усилие

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 29.09.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Престижната награда "Еми" за разследваща журналистика в две категории отиде при екипа на Белингкат. Призът е споделен със CNN, тъй като материалите са правени в съавторство с американската медия. Темата на репортажа е отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, а разследването започна журналистът Христо Грозев.

"Наградата е резултат на групово усилие. Разследването беше инициирано от нас, от екип, ръководен от мен. В Белингкат започна разследването по темата кой всъщност е отровил Навални", това заяви за "Светът и ние" журналистът Христо Грозев.

Той разказа, че разкритията по темата са били толкова шокиращи, че са решили в разследването да включат максимално количество качествени журналисти от различни медии - от Шпигел, от CNN, от испанския вестник "Ел Паис", от руския сайт Insider.

Най-важното, което беше открито е, че става дума за цяла система в руските тайни служби, която се занимава със следене и опити за убийство на неудобни на режима политици. Последващи разследвания показаха опити за убийство на други политици, включително и един поет, каза още Христо Грозев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една българска двойка ще играе на Sofia Open
Още една българска двойка ще играе на Sofia Open
Лондон: Доставките на гориво ще се нормализират в близките дни
Лондон: Доставките на гориво ще се нормализират в близките дни