НОВИНИ

Развод на АЕЦ "Козлодуй" с "Росатом" – мисията (не)възможна?

Николай Минков
от Николай Минков
12:45, 11.11.2022
Чете се за: 07:10 мин.
Бизнес
развод росатом руското гориво аец козлодуй ndash мисията възможна
Слушай новината

Може ли руски атомен реактор да работи с ядрено гориво, произведено от друга държава и по друга технология и в какви срокове? На този въпрос спешно трябва да отговори Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), след като Народното събрание задължи правителството да предприеме мерки, чрез които АЕЦ "Козлодуй" да се "разведе" с "Росатом" и да потърси алтернативни доставчици на уранови касетки.

Депутатите поставиха и срокове. Те предвиждат до април 2024 г. първата доставка за 5-ти блок да е факт. Потенциалните доставчици трябва да гарантират и пълна независимост на използваните технологии, лицензи и компоненти от доставчици и юридически лица, регистрирани в Руската федерация или чиято структура на собствеността включва юридически лица от Руската федерация.

В решението на парламента изрично е записано, че евентуалните кандидати да зареждат АЕЦ "Козлодуй" със свежо ядрено гориво трябва да гаранитират, че техният продукт има положителен експлоатационен опит в реактори от типа ВВЕР-1000, които са инсталирани в българската централа. Друго важно условие е цялата верига от проектирането, производството и доставката на ядрено гориво за руските енергоблокове да е напълно независима откъм технологии, лицензии и компоненти от доставчици и юридически лица, регистрирани в Руската федерация.

Истината е, че България се забави с процеса по намиране на алтернтативни ядрени доставчици за АЕЦ "Козлодуй", въпреки че още през 2014 година ЕС изготви стратегия за диверсификация на енергоизточниците на държавите-членки. Все пак първите стъпки в тази посока бяха направени през 2015 г., когато у нас бе взето решение, че 5-ти блок първи трябва да премине на неруско гориво. През 2019 година беше подписана Програма за диверсификация с "Евроатом", в която бяха очертани 3 етапа и времева рамка за финализиране на процеса. Първият етап приключи в края на 2020 г. Вторият етап обаче зацикли, защото на сцената се появи американската компания "Уестингхаус", която предложи алтернативно гориво. Процесът по оценка трябва да премине през много тежки процедури, в които доставчикът поетапно трябва да предостави общо 49 задължителни технико-технологични аналази на своя продукт. До момента дружеството е предало на ядрения ни регулатор едва 29.

Ситуацията допълнително се усложни от появата през лятото на тази година на нов кандидат, желаещ да замени "Росатом" - френската "Фраматом". През октомври компанията официално обяви своите намерения да осигуряване на доставките на АЕЦ "Козлодуй" след 2024 година, когато изтича договорът ни с руската ТВЕЛ, която е част от "Росатом". Това създаде патова ситуация в българската енерегетика и е на път да се предизвика международен скандал, ако някой по високите етажи на държавата си въобрази, че може да прояви симпатии към един от двата кандидати - "Уестингхаус" или "Фраматом". А опасения в тази посока не липсват. Няколоко правителства, със свои решения, дадоха да се разбере, че едва ли не "мачът е свирен", тъй като доскоро само американската компания предлагаше алтернативно на руското ядрено гориво.

Реактор на АЕЦ "Козлодуй" може да заработи с гориво от "Уестингхаус"

При появата на втория кандидат ситуацията се промени и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е задължено да обяви търг. Такъв обаче до момента няма публично оповестен. Междувременно започнаха уволнения във вишия мениджмънт на атомната ни централа. Дали те са свързани с интересите на Париж или Вашингтон - можем само да гадаем. Истината е, че България няма никакъв интерес да се скара с Франция, която доминира и буквално дърпа конците на Евопейската агенция за ядрено регулиране. От друга страна не можем да се скараме и със Съединените щати, основният геополитически играч в ситуацията на остро противопоставяне между Русия и Западния свят.

В ситуация на пряка конкурнеция между двете компании Агеницята за ядрено регулиране ще има последната дума. Тя трябва да оцени техните продукти, от гледна точка на безопасност, ефективност и съвместимост с ядрените ни реактори. Според експрети в ядрения бранш и двете компании обаче не отговарят на едно от условията, записани в решението на Народното събрание – пълна технологична и юридическа независимост от Русия.

Теменужка Петкова и Радослав Рибарски: Няма проблем АЕЦ "Козлодуй" да работи с неруско ядрено гориво

Ако Агеницята за ядрено регулиране избере касетките на "Уестингхаус", тогава ще се наложи експерти от руския Курчатовски институт да въведат данните за горивото в системата на реакторите, тъй като само те имат такъв договор с АЕЦ "Козлодуй" и са оторизирани да извършват тази дейност. Ако пък АЯР предпочете "Фраматом", чиито касетки са почти идентични с оригиналните, то възниква въпросът как французите ще заобиколят руската ТВЕЛ, с която участват съвместно в производството на френско ядрено гориво.

Има и още една особеност, пропусната от политиците в парламента: най-вероятно, ако останат само тези двама играчи на търга, то тогава ще бъде избрано едно от двата типа гориво – ТВСА и ТВСА-12 - за всеки от двата реактора, но то задължително ще трябва в продължение на четири години да се смесва със старото руско, тъй като при всяко годишно презареждане се подменя едва една четвърт от касетите.

Остава открит и въпросът със съдбата на отработеното ядрено гориво. Според настоящия ни договор с "Росатом" това е ангажимент на руската корпорация. При смяна на доставчиците това ще е грижа на българската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчи националния флаг на 31-ата Българска антарктическа експедиция
Президентът връчи националния флаг на 31-ата Българска антарктическа експедиция
Пожар в Странджа, предполага се намесата на мигранти (СНИМКИ)
Пожар в Странджа, предполага се намесата на мигранти (СНИМКИ)