НОВИНИ

Рекорден брой чужденци в елита на българския футбол

рекорден брой чужденци елита българския футбол
bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 05.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Над 40% от играчите в Първа лига са чужденци. Броят им в момента е 164-ма, което прави настоящия футболен сезон в елите рекорден по този показател.

Лидер по този показател досега е десеткратният шампион Лудогорец с 23-ма чужденци или над 82% от тима.

Две трети от футболисти на ЦСКА също не са българи - цели 19, което съставя 67 процента от тима. Сред водещите тимове по този показател е и Ботев (Пловдив) с 57 процента чужденци в състава си.

Ако за борещите се за евроучастие родни тимове това изглежда логично, каква е логиката борещите се да не изпаднат и лидерите във Втора лига да ползват услугите на чуждестранни играчи?

"Най-вероятно, защото я няма класата, която се изисква от българските футболисти. Не вярвам, че ще има отбор в България, който ще посяга към чужденци, ако нашите футболисти са по-добри", заяви за БНТ старши-треньорът на Локомотив (София) Иван Колев.

"Чужденците не са по-евтини от българите - няма такова нещо! Трябва да се даде шанс на младите български футболисти, за да не се чувстват пренебрегнати", допълни спортният директор на Септември (София) Кристиян Добрев.

Именно Добрев даде друга рецепта за развитие на родните таланти.

"Вместо да ограничаваме чужденците, трябва да се стимулират финансово тимовете, които играят с 11 българи в състава си", каза бившият капитан на Локомотив (София).

Най-странният факт остава, че последният в класирането тим на Царско село към момента разполага с 20 чужденци, а и треньорът им не е българин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Кастийо организира бейзболен турнир в България през октомври
Карлос Кастийо организира бейзболен турнир в България през октомври
Филип Кръстев иска да остане в Левски за още една година
Филип Кръстев иска да остане в Левски за още една година