НОВИНИ

Рекордно висок износ на вино от Франция

рекордно висок износ вино франция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:27, 14.02.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Френският износ на вино и спиртни напитки е достигнал рекордно ниво през миналата година, въпреки спада в обемите поради преориентирането на лозарите и дестилериите към продукти с по-високи цени, заявиха от браншовата асоциация в Париж.

Като цяло износът е нараснал с 10,8% до 17,2 млрд. евро (18,5 млрд. долара), въпреки че обемите са намалели с 3,8%, сочат данните на Френската федерация на износителите на вино и спиртни напитки (FEVS).

Продажбите на вина са се увеличили с 10,2% до 11,6 млрд. евро, а на спиртни напитки - с 11,6% до 5,5 млрд. евро, благодарение по-специално на продажбите на коняк.

Съединените щати са най-популярната дестинация, която поема повече от една четвърт от целия френски износ на вина и спиртни напитки.

"Американците консумират у дома, което създава нови поводи за празнуване", каза Давид Шатийон, ръководител на Съюза на къщите за шампанско.

Износителите са оптимистично настроени и за азиатския пазар, където продажбите са се увеличили с пет процента през миналата година въпреки строгите мерки за ограничаване на пандемията, които все още са в сила в Китай.

След като тези мерки вече са отменени, търсенето "се е възстановило много сериозно", заяви президентът на FEVS Сезар Жирон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи на Германия в първия си мач на Европейското по бадминтон за смесени двойки
България отстъпи на Германия в първия си мач на Европейското по бадминтон за смесени двойки
Григор Димитров започна с победа и на двойки на турнира в Ротердам
Григор Димитров започна с победа и на двойки на турнира в Ротердам