НОВИНИ

Режисьорът Кшищоф Зануси пред БНТ: Светът има нужда от диалог и изкуството ни го дава

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 18.03.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

"Не е задължително филмите да провокират, но е хубаво да създават диалог. Светът има нужда от диалог, има нужда от отправни точки и изкуството ни ги дава". Това заяви световноизвестният полски режисьор Кшищоф Зануси в "Денят започва с Георги Любенов".

На тазгодишния "София филм фест" ще се излъчи най-новият филм на Зануси - "Идеалното число".

"Няма много голяма история - става дума за математика и за Бог. С Бог се злоупотребява толкова много. Има толкова насилие и несправедливости, които се оправдават с името на Бога. Но от философска гледна точка трябва да се запитаме - има ли друга реалност отвъд физическата", каза той.

По думите на Зануси идеалното число е нещо банално в математиката.

"Но идеята за съвършенството, за нещо, което ни убягва, е много важна в днешно време. Всеки от нас може би трябва да се опита да е малко по-съвършен днес, отколкото е бил вчера".

Като артист се опитвам да накарам публиката да сподели проблемите си с мен, дори когато тя иска да избяга и да живее по-лековато, обясни Зануси. Според него много от нас живеят с илюзията, че са в безопасност, защото се намират в онази част на света, където няма глад и не падат бомби.

"Обичам да работя и все още проявявам жив интерес към хората, към историята, към живота и това ми дава енергия. Определено имаме нужда от нови истории, защото животът се променя. Мен ме вълнуват нещата, които се променят, но понякога трябва да мислим и за онези, които не се. От библейски времена досега никой не е измислил нови грехове. Имаме греховете на 10-те Божи заповеди, те са актуални и днес. Мен ме интересува повече онова, което е постоянно, отколкото онова, което се променя", коментира режисьорът.

Според него грешката на човечеството е в това, че сме много агресивни и именно затова ни е трудно да живеем в мир.

Зануси коментира, че при всяко свое посещение в България вижда растеж и промени. Изрази радост, че европейският дебат се провежда и тук.

"В Европа и целия свят са познати хора като Иван Кръстев, прекрасен интелектуалец, който прави много задълбочени и интересни коментари. България е добре представена, да не говорим за великите ви певци".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кайри Ървинг избухна, тройка на Клебер донесе победата на Далас над Лейкърс
Кайри Ървинг избухна, тройка на Клебер донесе победата на Далас над Лейкърс
Линейка се обърна на пътя Банско - Симитли
Линейка се обърна на пътя Банско - Симитли