НОВИНИ

Риболовен билет вече и за Черно море

синеморец ndash едно красивите чисти места българското черноморие
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:29, 16.12.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Слушай новината

Въдичарите вече ще трябва да вадят билет и за любителски риболов в Черно море, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

Новите текстове предвиждат и разрешен дневен улов на риба от морето до 5 кг максимум. Използването на харпун също е разрешено.

Идеята за промяната е на земеделското министерство, а мотивът, че родното море е единственият воден обект, за който не се изисква притежание на валиден билет за любителски риболов, а това поставяло в неравностойно положение въдичарите в останалата част на страната. Освен това така липсвали и данни колко точно е уловът от Черно море, а какъв дял са любителите от морски риболов от всички въдичари в страната.

С промените се облекчават и някои изисквания за дребномащабен стопански риболов. Капитаните на кораби с дължина до 10 метра вече ще са освободени от задължението да водят риболовен дневник, а за по-големите плавателни съдове се предвижда данните да се попълват и изпращат по електронен път.

В закона са вписани и текстове, с които се разграничава целта, за която се развъжда рибата. Така например, ако даден язовир или водоем е регистриран за платен риболов, рибата от него ще може да се продава единствено на въдичарите, които са я уловили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът и посланикът на Великобритания дадоха начало на „Посланик за един ден“
Вицепрезидентът и посланикът на Великобритания дадоха начало на „Посланик за един ден“
Ромен Грожан претърпя операции на ръцете си
Ромен Грожан претърпя операции на ръцете си