НОВИНИ

Рискове за нова мигрантска вълна от Афганистан

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 11.08.2021
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Талибаните може да изолират афганистанската столица Кабул в рамките на 30 дни и да превземат града след три месеца, предупреждава американското разузнаване. Германия и Нидерландия прекратиха връщането на мигранти от Афганистан без право на убежище, но Гърция предупреди, че Евросъюзът не е готов за още една мигрантска криза.

Американският президент Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението си да изтегли американските части от Афганистан и заяви, че правителствените войски трябва да се бият за каузата си.

Колапсът на държавността в Афганистан ще създаде условия за международен тероризъм и екстремизъм, констатира началник щабът на британските въоръжени сили генерал Ник Картър.

Миналия месец американското разузнаване прогнозира, че афганистанското правителство може да падне след по-малко от шест месеца. Новите оценки за три месеца излизат след светкавичното настъпление на бунтовниците. Те вече контролират 65% от територията на страната и девет от общо 34 провинциални столици. Последните три паднаха в рамките на 24 часа. Днес е бил сменен началник-щабът на афганистанската армия.

Талибаните вече контролират 65% от територията на Афганистан

"Трябва да се бият за себе си и за своята страна. Ще продължим да спазваме ангажиментите си, да оказваме въздушна подкрепа, да ги снабдяваме с храна и оборудване, и да плащаме заплатите им. Но трябва да искат да се бият, те са повече от талибаните. Не съжалявам за решението си да се изтеглим", заяви американският президент Джо Байдън.

Президентът Ашраф Гани пристигна в ключовия северен град Мазар-и-Шариф, за да търси подкрепа от местните военни водачи. Мазар-и-Шариф е близо до границата с Узбекистан и Таджикистан, и падането му ще означава пълна загуба на правителствен контрол над Северен Афганистан.

Германия и Нидерландия прекратяват връщането в Афганистан на отхвърлени кандидати за убежище. Решението противоречи на писмото, което Берлин и Хага подписаха до Европейската комисия. В него шест държави членки настояват на правото си да връщат отхвърлени кандидати за убежище от Афганистан.

"Наскоро афганистанското правителство поиска да прекратим полетите за репатриране до края на октомври. Сега изпълняваме това искане. Мисля, че това е правилното решение", коментира външният министър на Германия Хайко Маас.

Писмото до Еврокомисията е подписано и от Белгия, Австрия, Дания и Гърция.

"Прекратяването на връщането на хора без право на международна защита ще изпрати грешно послание в трудно време за Афганистан. Този ход ще накара повече хора да тръгнат към Европейския съюз", каза министърът по миграцията на Гърция Нотис Митараки.

Атина призова за допълнителна подкрепа за Турция за справяне с натиска на нови мигранти от Афганистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на собствениците на заведения и във Варна - какви са исканията им?
Протест на собствениците на заведения и във Варна - какви са исканията им?
Ще има ли отлив на израелски туристи по Черноморието заради COVID ограниченията?
Ще има ли отлив на израелски туристи по Черноморието заради COVID ограниченията?