НОВИНИ

Шпионски скандал: Арестуваха британец в Берлин, предавал данни на Москва

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:23, 11.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Шпионски скандал в Европа - германската полиция задържа британски гражданин, работил в британското посолство е Берлин, за когото се предполага, че е предавал секретни данни на Русия. Арестът е резултат от съвместно разследване на Германия и Великобритания. Очаква се днес задържаният да се бъде изслушан от съдия.

Дейвид Ес, на 57 години - това е известно за задържания британец. Според изявлението на германските прокурори най-малко веднъж мъжът е предавал документи на руското разузнаване, като в замяна е получавал "неизвестна" сума пари. Предполага се, че е сътрудничил на Москва от ноември 2020 година. Британското посолство в Берлин е само на около 250 метра от мисията на Русия.

Мъжът е задържан в Потсдам, на около 30 км от Берлин. Претърсени са офисът и жилището му. Бил е нает като местен служител в британското посолство. Обикновено този вид персонал няма дипломатически имунитет и нямат достъп до строго секретна информация.

Според германски медии информацията, която е предадена на Москва, засяга борбата с тероризма.

"Приемаме изключително сериозно данните, че задържаният е извършавал някаква секретна дейност, която има връзка с руското разузнаване. Шпионажът на близък съюзник на германска почва е абсолютно неприемлив, и ние заставаме зад нашите британски приятели", заяви външният министър Хайко Маас.

Предполага се, че мотивът за действията на мъжа са били пари. Водеща роля в разследването има Германия, но британските власти оказват необходимото съдействие.

Официална реакция от Москва все още няма. За коментар са търсени Федералната служба за сигурност и Службата за външно разузнаване. Руското посолство в Берлин също запази мълчание. Отношенията на Великобритания и Германия с Русия през последните години не са гладки. Лондон обвинява Москва за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018. Преди година в Берлин след предполагаемо отравяне с Новичок се лекува най-яркият руски опозиционер - Алексей Навални. Русия отрича да е съпричастна към тези случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещата на "По света и у нас" Юлия Наева роди син
Водещата на "По света и у нас" Юлия Наева роди син
Какво ще се случи с втория и третия мандат? (Обзор)
Какво ще се случи с втория и третия мандат? (Обзор)