НОВИНИ

Роботи помагат на ученици да учат уроците си

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 01.07.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Интегрират роботи в училища, за да помагат в обучението на малчуганите. С тази задача са се заели няколко компании от ИТ сектора в страната, като с помощта на държавата се опитват да постигнат иновативни резултати.

Благоевград беше един от последните градове в страната, в които роботите Нао и Пепър се срещнаха с хора и можеха да разговарят с тях. Те се оказаха интересно занимание както за децата, така и за възрастните.

"Идеята е в по-големи градове в страната да бъде представена иновацията с роботите, и разбира се, популяризирането им, тъй като всички ние сме чували за тях, не всички сме ги виждали. Целта беше да бъдат видени", обясни Катя Петкова, която е организатор на иновативни проекти в образованието.

Основното предназначение на умните роботи е те да бъдат помощник на хората, а не техен заместител. Роботите са програмирани така, че да помагат с уроците в училище, а това вече се прави в много учебни заведения в страната. Освен в училище, те могат да бъдат полезни и на много други места.

"Те упътват и насочват клиентите към алкохолни напитки, тоест, един вид сомелиери. Има един робот, който може да изпълнява команди, например: вдигни си ръката. Роботчето Нао, той все още не е обучен да говори на български, а може да говорите с него на английски. Той ходи, сяда, става", разказа изпълнителният директор на IT компания Николай Йорданов.

Роботът Пепър може както да ни бъде полезен, така и да ни създава настроение.

БНТ: Как се казваш?

"Роко се казвам. Каня те на кафенце и то безплатно на щанда. Ела, ела, щом си послушен".

Възможностите на тези умни роботи тепърва ще бъдат преоткривани. Те ще стават все по-полезни в ежедневието ни с времето.

"На мен ми се иска роботът да се научи да прави мусака и да го взема вкъщи, но в момента търсим още този, който ще успее да го научи да го прави", коментира Катя Петкова.

Уменията на роботите бяха представени на журналистите от БНР и БНТ в Благоевград, като един от тях дори се включи в радиопредаване.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Нагелсман поема Байерн (Мюнхен)
Юлиан Нагелсман поема Байерн (Мюнхен)
България пое председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа
България пое председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа