НОВИНИ

Росен Барчовски е оптимист за продължаването на България към следащия етап от световните квалификации

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:07, 16.03.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
росен барчовски оптимист продължаването българия следащия етап световните квалификации
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Росен Барчовски и капитанът на тима Чавдар Костов приеха от името на отбора наградата за "Най-добър отбор" на месец февруари.

През изминалия месец "лъвовете" изиграха два двубоя от квалификациите за Световното първенство през 2023 година, в които постигнаха победа и загуба срещу Чехия.

Наставникът на тима Росен Барчовски разкри, че втория двубой срещу чехите остава лека горчилка у него, но въпреки това той е оптимист за продължаването на българския отбор в следващия етап на квалификациите.

"Изпитвам гордост заради момчетата. Преди мачовете бяхме оптимисти, но гледахме с голям респект Чехия, а всъщност ги превъзхождахме и бяхме на стъпчица от класиране в следващата фаза. Не бих казал, че вече съм по-спокоен, даже има лека горчилка. През юли, когато са следващите мачове от световните квалификации, отборите ще са с различни състави, а и Чехия има домакинство на Босна и Херцеговина. При нас нещата са една идея по-трудни, но шансовете ни са 50:50. Трябва да вземем един мач и вярвам, че ще го направим", сподели българският селекционер.

През юли България първо ще приеме Литва на 1 юли, а четири дни по-късно ще гостува на Босна и Херцеговина, а изходът от тези два двубоя ще определи дали "лъвовете" ще продължат да мечтаят за участие на Световно първенство.

Барчовски изрази още оптимизъм, че за решителните двубои от тази първа фаза на квалификациите през юли той ще може да разчита на най-изявените ни играчи, сред които Александър Везенков, Дий Бост, Чавдар Костов, Станимир Маринов и Йордан Минчев, като последните трима в момента лекуват травми.

Капитанът Костов, който също присъства на събитието, изрази увереност, че може отново да го видим в игра дори по-рано от очакваното.

"Засега всичко върви по план. Надявам се, ако е възможно да в средата на април да съм готов и играя в плейофите на българското първенство", сподели играчът на Левски, който във втория мач срещу Чехия получи травма в коляното.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: България ще въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката
Нинова: България ще въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката
Решителните сетове на всички турнири от Големия шлем вече ще се решават с дълъг тайбрек
Решителните сетове на всички турнири от Големия шлем вече ще се решават с дълъг тайбрек