НОВИНИ

Росен Барчовски: Пред България има два варианта за класиране на ЕвроБаскет 2021

bnt avatar logo
от Калоян Николов
13:13, 04.02.2021
Чете се за: 01:54 мин.
Български баскетбол
росен барчовски българия два варианта класира евробаскет 2022

Осъзнаваме залога, чака ни труден мач с Латвия. Това заяви селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски преди евроквалификациите в Латвия срещу местния тим и Босна и Херцеговина.

„Това е трети етап в квалификацията, променена система, система „балон“ – отиваме в Рига за два мача, на 20-и с Латвия и на 22-и с Босна. Това, което се промени, е едно сериозно ощетяване на нашия отбор, ние загубихме две домакинства. Загубихме домакинството си с Гърция и това, което предстоеше с Босна. Това беше сериозна щета, но такава е ситуацията. За да се класираме има два варианта - да победим Латвия с една точка или повече, вторият да загубим от Латвия с шест точки, да победим Босна и Гърция да победи Латвия. По отношение на подготовката, на 10-и се събираме в Самоков. Там не сме вързани с транспорт. Залата е голяма, наподобява тази, в която ще играем. До 14-и сме там, имаме две контроли – Рилски спортист на 13-и и Академик Бултекс на 14-и. Преди нямахме възможност за никакви контроли. Всичко е под условие, виждате как се развива пандемията“.

„На 15-и пътуваме за Рига, там сме в „балон“ до 22-и. Съставът ще го обявя за първи път, този който ще се събере в Самоков – прецених, че в Самоков ще сме 12, и двама ще пристигнат директно в Рига. Димитър Димитров, Андрей Иванов, Цветомир Чернокожев, Александър Янев, Константин Костадинов, Александър Везенков, Христо захариев, Константин Коев, Николай Стоянов, Чавдар Костов, Павлин Иванов, Венцислав Петков, Дий Бост, Васил Бачев и Деян Карамфилов, Бост и Янев ще пристигнат директно в Рига. Имаме всичко извършено като разговори – на 18 февруари Олимпиакос гостува на Ефес Пилзен, и ние искаме на 19-и да пристигне в Рига. ФИБА прие за този балон да пристигнат играчи от Евролигата ден преди евроквалификациите. За нас е добре, ако дойде Везенков, той има желание, уверил ни е“, коментира Барчовски относно състава и програмата преди заминаването за Латвия.

„Много беше трудно, искаме да си го спестим. Ако се наложи, едни гърди напред сме, все пак ги победихме в такъв мач. За мен е много важно самочувствието, това вероятно ще стигне и до Латвия, но това е психологически сблъсък. Аз съм реалист, ще бъде труден мач, не мисля, че има голяма разлика. Неизвестното е основното, при тях е много различно това. Няма да бъде в последния момент за Везенков, поне няколко дена ще има за такава подготовка за нас и за другия отбор. Емил Стоилов от Естудиантес получи официална покана, но не го пуснаха за лагера в Самоков, а получи одобрение за Рига – но той е много млад играч, затова реших да не го викам все още. В момента мъжкият ни баскетбол е в един подем след едни хубави класирания на Балкан и Рилски спортист в следващата фаза на ФИБА, това е много хубаво и за самочувствието на българския баскетбол“, продължи селекционерът на България.

„Да пожелаем на Константин Коев, който заслужено е в състава, и Коцето Костадинов, успех. Последното Европейско първенство беше 2011, преди 10 години. 10 години е страшно много, почти едно поколение изчезва. Сега в тая ситуация – Финалите се отложиха за 2022, едно цяло поколение минава. Абсолютно осъзнавам и аз, и ръководството какво ни предстои. Колко е важно, знаят всички, това са големи мъже. Босна и Гърция са се класирали, така че няма да разчитат на своите звезди. Босна има амбициозен отбор и няма да дойде на разходка. Класирането по-напред води до бонус след това в жребия“, завърши Барчовски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Михайлов: Искам да виждам боеспособен Левски, дължим на феновете Купата (ВИДЕО)
Николай Михайлов: Искам да виждам боеспособен Левски, дължим на феновете Купата (ВИДЕО)
Извънредно положение в Сомалия заради нашествие на скакалци
Извънредно положение в Сомалия заради нашествие на скакалци