НОВИНИ

Румен Радев: Гърция и Кипър са естествено продължение на инициативата "Три морета"

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:12, 19.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

В Талин президентът Румен Радев участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“.

На специална церемония той ще приеме от президентката на Естония Керсти Калюлайд домакинството на следващата среща на инициативата. Българският държавен глава ще предложи инициативата да се разшири географски с Гърция и Кипър и да насочи вниманието си и към образователна и научна свързаност.

Целта на инициативата "Три морета" е да създаде по-добра транспортна, енергийна и дигитална свързаност по оста Север-Юг. И участниците в срещата обсъдиха напредъка по тези теми.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и обединява 12 държави, членки на ЕС, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се постигне устойчивост и икономически растеж.

По време на българското домакинство президентът Румен Радев предлага към досегашите приоритетите да се добави и образователната и научна свързаност .

"Не можем да мислим само в перспектива на полагане на тръби и на асфалти. Не само това е ‭‬бъдещето. ‭‬Да, инфраструктурата е важна, но ‬ако ‬искаме‭ ‬да ‭‬имаме‭ ‬икономика ‭‬на‭ ‬бъдещето, ние трябва‭ ‬да вложим в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет и свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети", заяви Радев.

Президентът приема инфраструктурната свързаност като средство за постигане на голямата цел‭ - ‬устойчив‭ ‬икономически‭ ‬растеж‭ ‬и‭ ‬по- добър жизнен стандарт, ‬базиран‭ ‬на ускорен преход към зелена и дигитална икономика. Предлага също да се разшири географския обхват на инициативата.

"Ние нямаме‭ интерес да оставаме‭ ‬в‭ ‬‬географската‭ ‬периферия‭ ‬‬и‭ ‬инфраструктурните,‭ ‬енергийни‭ ‬‬и дигитални ‭трасета ‭да ‭свършват ‭на ‭‬нашата ‭граница. ‭Те ‭трябва ‬да продължават към нашите партньори. За това Гърция и Кипър са естествено продължение на тази инициатива, предвид на това, което минава по границата между България и Гърция, предвид на сериозните залежи на газ, с които може да се включи Кипър", каза Радев.

Президентът Радев е провел разговори с лидерите на двете държави и те имат готовност да си отзоват на такава покана. Според него е нужно да се привлекат още средства за Инвестиционния фонд на инициативата. Полша се е включила със 500 млн. евро, за България и другите страни засега минимумът е 20 млн. евро. САЩ са се ангажирали да инвестират 1 млрд. долара, ако всички участват финансово. Според президента сумата е критично малко за предвидените проекти, затова ще се търсят още средства.

Президентът се срещна с посланиците на държавите от инициативата "Три морета"

Заради пандемията от COVID-19 срещата премина при спазване на необходимите мерки, а голяма част от участниците се включиха в срещата дистанционно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Грозданов и Равена с второ поредно поражение в Италия
Алекс Грозданов и Равена с второ поредно поражение в Италия
Върджил ван Дайк: Ще се върна по-силен
Върджил ван Дайк: Ще се върна по-силен