НОВИНИ

Румен Радев обсъди ситуацията в Близкия изток с емира на Катар

румен радев сезира конституционния съд конституционните промени
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 26.01.2024
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Актуалната среда за сигурност в Близкия Изток обсъдиха държавният глава Румен Радев и емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани.

Двамата проведоха телефонен разговор днес. Теми на разговора бяха дипломатическите усилия за намаляване на напрежението в региона, в т.ч. и възможностите за обезпечаването на свободното корабоплаване в Червено море. Знаете Катар има посредническа роля в конфликта в Близкия Изток.

Българският държавен глава и шейх Хамад ал-Тани споделиха виждането, че водещото предизвикателство, по отношение гарантирането на траен мир и устойчива стабилност в този ключов за глобалната сигурност регион, остава неразрешения израело-палестински конфликт.

Споделена беше и оценката, че единственото трайно и общо приемливо решение на този конфликт може и следва да се търси на основата на стриктното спазване на международното право и прилагане на релевантните резолюции на ООН.

Изразено беше и безпокойство от нарастващите рискове в посока неконтролируемо регионално разрастване на конфликта. В този контекст и като първа стъпка в посока постигането на траен мир и просперитет на държавите в региона беше откроена необходимостта от възможно най-скорошното освобождаване на всички свързани с конфликта заложници и прекратяване на всички актове на насилие и използване на груба военна сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече подрастващи употребяват наркотици
Все повече подрастващи употребяват наркотици
Учениците в Пловдив и областта преминават на онлайн обучение заради грипа
Учениците в Пловдив и областта преминават на онлайн обучение заради грипа