НОВИНИ

Румен Радев за писмото за РСМ: Целта е да не се допусне в ЕС идеология на омразата

живо румен радев коментар актуални въпроси
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 27.06.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев изпрати вчера писмо до европейските лидери и институции, в което призовава присъединяването на РСМ към ЕС да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика.

Радев с писмо до европейските лидери за еврочленството на РСМ

Целта на това писмо е да не се допусне проникването в ЕС на идеология на омразата, на дискриминация на етнически признак. Не можем да си позволим някой да гради своята съвременна идентичност върху антибългарска основа, каза президентът Радев, който е на посещение в Черна гора.

"Целта на писмото е да помогне на ЕС да разбере по-добре нашите проблеми и да не се отклонява от своите принципи, решения и демократични ценности, защото в дългосрочен план това не води до устойчивост на Съюза. подкопава нашето единство. Другата важна цел е да помогнем на РСМ по пътя на евроинтеграцията ѝ, когато виждаме, че се отклонява от този път", каза Радев.

"За нас е от изключителна важност ускорената интеграция в ЕС на РСМ, но България е отговорен член на ЕС и като такива не можем да останем безразлични към бъдещето и устойчивото развитие на Съюза. Ако някои са готови да направят компромис с европейските принципи ценности в името на постигането на мимолетни политически цели, ние не сме", каза Радев.

Той подчерта, че вписването на българите в конституцията на РСМ и гарантирането на тяхната равнопоставеност е само предисловие за започване на началото на преговорите. Има други важни условия - Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, и двата важни протокола от заседанията на Междуправителствената комисия. Там има поети ангажименти - отказ от езика на омразата към България, прекратяване на дискриминацията на тези, които се определят като българи, преработване на учебниците, разкриване на архивите на бившите югославски служби, където е описан погрома на българите в РСМ. Към тези неща в момента няма развитие и ние не можем с компромиси да си позволим държава да влиза в ЕС по този начин, каза президентът.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Държавният глава е на работно посещение в Черна гора. По покана на своя колега Яков Милатович Радев участва в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Срещата отбелязва края на ротационното Черногорско председателство на формата. България е инициатор на създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чието начало е поставено през 1996 г. в София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 преотстъпи Марио Топузов в КСА Стяуа
ЦСКА 1948 преотстъпи Марио Топузов в КСА Стяуа
Тагарев: Не даваме на Украйна авиация и тежка бронетанкова техника
Тагарев: Не даваме на Украйна авиация и тежка бронетанкова техника