Русенският митрополит: Не вярвайте, че ваксинацията поражда чувство на греховност

от БНТ
11:11, 23.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
църквата излезе позиция ваксинирането covid
Слушай новината

Русенският митрополит Наум излезе с изявление във връзка с провеждащата се национална кампания за ваксиниране срещу COVID-19.

В него се казва, че всеки православен християнин е свободен да избере дали да се ваксинира или не, но трябва да съзнава, че носи отговорност за своето здраве и здравето на околните. Митрополитът определя като манипулативни всякакви внушения, които всяват страх у хората при ваксинация и призовава желаещите ваксинация да се допитат до своите лични лекари, а да не се доверяват на "други странични източници".

Ето и цялото изявление:

С чувство на архипастирски дълг и загриженост сме длъжни да заявим следното:

1. Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере, дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.

2. Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.

3. Желаещите да се ваксинират, следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.

4. Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци.

5. Носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително!

Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин!"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Българската Коледа" подпомогна първите 193 деца
"Българската Коледа" подпомогна първите 193 деца
Разпитаха приятелката на Кристиан, обвинен за смъртта на Милен Цветков. Каква е нейната версия (СНИМКИ)
Разпитаха приятелката на Кристиан, обвинен за смъртта на Милен Цветков. Каква е нейната версия (СНИМКИ)