НОВИНИ

Русия предлага на украинските военни в Мариупол да се предадат

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:12, 17.04.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Русия предлага на украинските военни, които се бият в Мариупол, да се предадат, като в замяна на това, гарантира живота им.

Руското министерство на отбраната обяви, че между 6.00 и 13.00 часа българско време ще бъде отворен коридор, който ще позволи на военните да предадат оръжието си. Според последните данни около 2500 украинци защитават завода "Азов-Стал". Киев е в постоянен контакт с тях. Москва обаче твърди, че те са готови да се предадат, но ги заплашват.

Русия предупреди, че от утре планира да ограничи достъпа до Мариупол. Елиминирането на последните украински военни, притиснати в обсадения пристанищен град без храна и вода, ще сложи край на преговорите с Москва, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за местни медии.

"Ситуацията в Мариупол остава изключително тежка. Нечовешка. Това направи Руската федерация - нарочно! И умишлено продължава да унищожава градове. Русия нарочно се опитва да унищожи всички, които са там в Мариупол. Има два начина да се повлияе върху това - или партньорите ще дадат на Украйна цялото необходимо тежко въоръжение - и без да преувеличавам - сега. За да можем да намалим натиска на окупаторите върху Мариупол и да вдигнем обсадата. Или - да има пътна карта за преговори, в която ролята на партньорите ни също трябва да е решаваща", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католиците празнуват Великден
Католиците празнуват Великден
Две победи и две поражения за България от Европейското в София
Две победи и две поражения за България от Европейското в София