НОВИНИ

Руски удари в Киев, Лвов и Харков

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:39, 16.04.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Русия предупреди за "непредвидими последствия", ако Съединените щати и техните съюзници продължат да снабдяват Украйна с оръжие. В 52-рия ден от войната, руски бойни самолети бомбардираха Лвов, руски ракети удариха Киев и Харков.

По обяд руската армия атакува центъра на Харков - вторият по големина град в Украйна. В поразения район има много жилищни и бизнес сгради. Съобщава се за един загинал и 18 ранени.

Губернаторът на Лвовска област съобщи за въздушни удари в района. Максим Козицки обяви, че руски самолет Су-35 е нанесъл ракетни удари по Лвов. Украинската система за противовъздушна отбрана е унищожила четири крилати ракети.

Руската армия разполага ракети около обсадения Мариупол. От два дни силите на Руската федерация и сепаратистите в Украйна се прегрупират за нова офанзива. Тяхната цел е металургичният завод "Азовстал", където са се укрепили украински бойци. Бомбардировките се редуват с артилерийски обстрели.

Най-малко двама души загинаха и петима са ранени след руска атака с гранатомети срещу жилищна сграда в Николаев.

В Чернигов още издирват охраната на стадиона на местния футболен отбор. Съоръжението е пострадало силно от руските удари, образувал се е 9-метров кратер. Местните власти казват, че в района няма военен обект, но руските сили са хвърлили бомби от 500 килограма до един тон. Много от къщите в съседно село са в руини.

Украинският президент отново поиска оръжие.

"Колкото повече и колкото по-скоро получим от исканото оръжие, толкова по-силна ще бъде нашата позиция и толкова по-скоро ще има мир", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По данни на ООН повече от пет милиона украинци са били принудени да напуснат домовете си заради войната в родината им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанско село демонстрира солидарност с Украйна с необичаен жест
Испанско село демонстрира солидарност с Украйна с необичаен жест
Спартак надви Левски в драма с две продължения в Правец
Спартак надви Левски в драма с две продължения в Правец