НОВИНИ

Докога България има ядрено гориво?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
23:14, 16.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

АЕЦ "Козлодуй" има ядрено гориво за следващите 3 години, увериха от централата пред "По света и у нас". Въпреки войната в Украйна дружеството ще продължи да изнася отработеното си гориво по график към Русия. Пред какви рискове е изправена обаче страната по отношение на ядрената енергетика?

АЕЦ "Козлодуй" купува руско гориво за блоковете си.

"Тъй като при всяко презареждане се замества една трета от активната зона, повече от сигурно е, че за няколко години напред те имат възможности да използват горивото, което са закупили", заяви проф. Янко Янков, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

Централата е подписала договор с подразделение на компанията "Уестингхаус" за евентуална доставка на американско гориво. Подобен опит досега има чешката АЕЦ Темелин, която се опита да внедри гориво от САЩ.

"Проблеми определено имаха - изкривяване на касети, нехерметичност, неплътност на касети, но след много години, аз мисля почти десет години опити, които те направиха, горе-долу ги решиха тези проблеми. Ние най-вероятно ще трябва да ползваме голяма част от техния опит", допълни Янко Янков.

Всички документи на АЕЦ за новото гориво ще бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране и при одобрение зареждането на блоковете с алтернативните касети ще се извършва на етапи.

"На нас ни е необходимо да има поне двама, за да има състезание, като отвориш търг за гориво, да дойдат и да се състезават и по качество, и по цени", коментира още Янко Янков.

Страната обаче е изправена пред предизвикателство що се отнася до извозването на отработеното ядрено гориво. Въпреки че то протича по график към момента, засега нямаме споразумение какво бихме правили с американското гориво и ако възникне конфликт с Русия.

"В момента има само две страни, които преработват ядреното гориво - едната е Русия, другата е Франция", заяви Янко Янков.

България няма договорки с Франция на този етап.

"Много е важно най-накрая да се вземе някакво сериозно решение, да се започне строителство на някакви заместващи ядрени мощности в България, къде ще се строят според мен е някакъв второстепенен и безсмислен въпрос", каза още Янко Янков.

В момента блоковете 5-и и 6-и в АЕЦ "Козлодуй", които произвеждат около една трета от тока в страната, имат лиценз за работа съответно до 2027 и 2029 година. Те обаче могат да кандидатстват за още удължавания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за проливни валежи от дъжд, сняг и силен вятър
Жълт код за проливни валежи от дъжд, сняг и силен вятър
Испанско село демонстрира солидарност с Украйна с необичаен жест
Испанско село демонстрира солидарност с Украйна с необичаен жест