НОВИНИ

Руската армия назначи нов ръководител на логистичните операции

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:42, 30.04.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Продължава битката за източния град Бахмут. Руските сили съобщават, че са превзели още територии, но от Киев са категорични, че Москва не е успяла да овладее важна пътна артерия, която ѝ е необходима за снабдяване с провизии. На този фон собственикът на руската наемническа армия "Вагнер" заплаши, че може да изтегли войските си от Бахмут.

Нови ракетни комплекси Торнадо и нов ръководител на логистичните операции обявиха днес от руското министерство на отбраната. Генерал Алексей Кузменков заменя на поста Михаил Мизинцев, наричан "касапина от Мариупол" - човекът, отговорен за организирането и провеждането на обсадата на опустошения град.

Рокадата се случва в навечерието на готвената от Киев мащабна контраофанзива на Изток. От началото на войната през февруари миналата година, логистиката често се оказваше проблем за руската армия. Именно заради недостатъчно снабдяване с провизии и муниции, собственикът на наемническата армия "Вагнер", която води сражения в Бахмут Евгений Пригожин многократно се конфронтира с Москва. Днес той заяви, че е изпратил писмо със спешна заявка за боеприпаси и че ако те не пристигнат скоро, ще се наложи да изтегли бойците си.

"Войските на "Вагнер" напреднаха със 100-150 метра, което означава, че врагът контролира територия от около 3 квадратни километра в Бахмут. В резултат на обстрела загинаха 94 наши бойци. Загубите щяха да са 5 пъти по-малки, ако имахме достатъчно муниции", заяви Евгений Пригожин, собственик на "Вагнер".

Пригожин допълни и че евентуално изтегляне на "Вагнер" ще доведе до срив и на други места на фронтовата линия.
На този фон украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планираната от Киев контраофанзива не може да се бави повече и ще започне независимо дали страната му е получила военна помощ от западните си съюзници.

"Можем да сложим край на тази война. Разбира се, това не може да стане за един ден. Трябва ни време да се обучим да използваме своите самолети. Най-важното е, че има държави, които притежават F-16 или други "западни самолети", които искат и са готови да ни помогнат", заяви Володимир Зеленски.

От украинската армия определиха вчерашното нападение с дрон срещу анексирания Крим като част от подготовката за планираното контранастъпление на Киев. Украйна не пое отговорност за удара, при който избухна пожар в руско нефтохранилище в Севастопол, но подчерта, че унищожаването на вражеска лoгистика е част от тактиката и подобни взривове ще има и занапред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели бронзовите медали на световната купа по хандбал за развиващи се нации във Варна
България спечели бронзовите медали на световната купа по хандбал за развиващи се нации във Варна
Ливърпул победи Тотнъм в спектакъл със седем гола на "Анфийлд"
Ливърпул победи Тотнъм в спектакъл със седем гола на "Анфийлд"