НОВИНИ

Рязко и съществено застудяване ни очаква през почивните дни

рязко съществено застудяване очаква почивните дни
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 04.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден, но предпоследен ден от поредицата дни с необичайно топло за сезона време. 23° в Монтана днес, между 15° и 20° в почти цялата страна, с изключение на Черноморското крайбрежие, където максималните температури са от едва 9° в Шабла и Калиакра, до 13° в Бургас и Ахтопол.

Минималните температури утре в по-голямата част от страната ще бъдат от 0° до 5°, на отделни места, включително и в София - около минус 1°, минус 3°. В сутрешните часове отново ще има райони с краткотрайни мъгли.

През по-голямата част на деня, в по-голямата част от страната ще се задържи все още слънчево, но ще започне постепенно увеличение на облачността, като първо ще се появи висока облачност, предвестник на предстоящата промяна на времето. Вятърът ще бъде от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури - от 16° до 21°.

В планините ще духа силен югозападен вятър. След слънчевото начало на деня, след обяд облачността и там ще се увеличи. Максималните температури по най-високите върхове ще са около 3-4° под нулата, в планинските курорти - около 3° на Алеко и 9-10° в Мальовица, Боровец и Пампорово. Опасността от лавини извън обработените ски
писти остава висока.

Слънчево ще бъде във Великобритания и Франция, където температурите ще се понижат. Проливни валежи от дъжд се очакват на Пиринеите, особено в Южна Португалия. С валежи от дъжд и сняг ще бъде в много райони от Централна и Източна Европа.

На Балканите в по-голямата част от полуострова и утре ще остане слънчево, но в северозападните райони ще завали дъжд, който след обяд ще преминава в сняг.

И у нас още през нощта срещу събота облачността ще се увеличи, а със силен вятър ще започне да нахлува много студен въздух и в събота температурите съществено ще се понижат. Ще има и райони с валежи, предимно слаби и главно в Източна България, първо от дъжд, който в Североизточна България и в Предбалкана ще премине в сняг.

Очакванията са в неделя валежите навсякъде да спрат, да има ислънчеви часове, но ще бъде по-студено от типичното за март, като с намалението на облачността, ще се понижат и минималните температури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стаите на яростта стават все по-популярни в САЩ заради COVID-19
Стаите на яростта стават все по-популярни в САЩ заради COVID-19
Здравната комисия одобри МС да започне консултации за доставка на ваксини от трети страни
Здравната комисия одобри МС да започне консултации за доставка на ваксини от трети страни