НОВИНИ

С какво срещата на върха на НАТО в Мадрид стана историческа?

Александър Марков
от Александър Марков
21:15, 03.07.2022
6883
Чете се за: 10:50 мин.
След новините
Слушай новината

Русия беше обявена за "най-значимата и пряка" заплаха за сигурността на страните членки в НАТО. Това е едно от основните решения от Срещата на върха на Алианса в Мадрид, която беше определена като историческа.

Трансформираща и с дългосрочни последици за глобалната сигурност. Срещата на върха на НАТО в Мадрид събра 30 държавни и правителствени ръководители на страните-членки в критичен момент за европейската сигурност.

"Войната на Путин срещу Украйна подкопа мира в Европа. И създаде най-голямата криза за сигурността в Европа от Втората световна война насам. Войната наложи фундаментална трансформация в целите и приоритетите на Алианса", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО прие нова Стратегическа концепция, която определя Русия като "най-значимата и пряка заплаха" за сигурността на страните членки.

"В момента, в който Путин подкопа мира в Европа и атакува самите основи на международния ред, основан на правила, Съединените щати и съюзниците се намесихме. Доказваме, че НАТО е по-необходим и нужен от всякога", заяви американският президент Джо Байдън.

За да отговори на дестабилизиращото влияние на Русия в стратегически план, НАТО реши да укрепи допълнително Източния фланг.

Осемте батальонни бойни групи, разположени в Естония, Литва, Латвия, Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия, ще прераснат в бригади.

"На високо политическо ниво се разглежда единствено потенциалът за нарастване на многонационалната бойна група до ранг на бригада. Конкретните решения се вземат вече на военно-политическо ниво впоследствие. Да напомня пак, че Италия прие да бъде рамкова държава за нашата многонационална бойна група, тя е отворена за включване на всички съюзници, които желаят", каза в изявление българският президент Румен Радев.

Очаква се батальонната бойна група и в България, която беше създадена през февруари, да нарасне в бригада. Освен водеща държава, Италия участва с 900 военни, а Съединените щати - с рота "Страйкър".

"Нашите планове са именно тези - да стигнем, рано или късно до бригада. Така че ние сме абсолютно в рамките на решението на НАТО", заяви Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка.

За да бъде заплаха от Изток по-малко вероятна, в Мадрид лидерите решиха също да увеличат осемкратно Силите за бързо реагиране. От 40 на 300 000 души.

Силите, които трябва да са в готовност до 30 дни - с още 200 000. Така че ще има 300 000 с висока степен на готовност. Основна част от тях ще бъдат предно разположени в Източна Европа. Част от Силите за бързо реагиране ще бъдат базирани в родните си страни, а други - в държавите-домакини. За първи път точно определени сили ще отговарят за сигурността на конкретни членки на Алианса.

"Например Германия е определила бригада за защита на Литва. Подобни бригади ще тренират заедно със силите на страните-домакини и ще имат предварително разположени оръжия и муниции", заяви Йенс Столтенберг.

След като Съединените американски щати увеличиха присъствието си в Европа до 100 000 войници заради войната в Украйна, американският президент Джо Байдън обяви допълнително военно разгръщане в Европа.

"В Полша ще създадем постоянен щаб на Пети американски армейски корпус. Ще поддържаме допълнителна бригада на ротационен принцип от 5000 души с щаб в Румъния. Ще увеличим ротационното си присъствие в Балтийските републики, ще изпратим две ескадрили Ф-35 във Великобритания и противовъздушни системи в Германия и Италия", обяви американският президент Байдън.

В отговор на войната в Украйна, Швеция и Финландия поискаха да се включат в НАТО. Швеция, която пази военен неутралитет 200 години, а Финландия по силата на договора си със СССР след Втората световна война, пред заплахата за собствената си сигурност нарушиха принципите си за ненамеса. И се съгласиха с исканията на Анкара, която заплаши да наложи вето на приемането им в Алианса.

"Това е добре за сигурността на Швеция и шведския народ, но ние искаме да бъдем източник на сигурност в НАТО и за всички натовски страни и граждани", каза премиерът на страната Магдалена Андерсон.

Турция възразяваше срещу членството на двете страни заради подкрепата, която Стокхолм и Хелзинки оказват, според Анкара, на Кюрдската работническа партия.

"Швеция се съгласи да екстрадира 73 терористи в Турция. Обещаха също да прекратят набирането на средства и рекрутиране от страна на ПКК и нейните разклонения и да започнат разследване", коментира турският президент Реджеп Таийп Ердоган.

Русия реагира многозначително на присъединяването на Швеция и Финландия.

"Щом искат да се присъединят, да го направят. Но ясно трябва да разберат, че преди те не бяха изправени пред никакви заплахи. Сега, ако натовски войски и инфраструктура бъдат разположени, ще бъдем принудени да отговорим реципрочно и да създадем същите заплахи за териториите, откъдето идват заплахи към нас", заяви руският президент Владимир Путин.

Когато парламентите на 30-те страни членки ратифицират протокола за прием на двете страни, това ще бъде 10-ата вълна на разширяване на Алианса от създаването му преди 73 години.

"Решението на двете страни да се присъединят е потвърждение, че войната, решена от президента Путин в Украйна, е мащабна стратегическа грешка. Той направи, така че държави, които доскоро имаха по-внимателен и резервиран подход към НАТО, да поискат да се присъединят", каза френският президент Еманюел Макрон.

В свят с променящи се баланси на силите, НАТО обяви Китай за предизвикателство за “интересите, сигурността и ценностите си".

Според съюзниците, Китай използва широк спектър политически, икономически и военни инструменти, за да проектира сила в света. Използва ключови технологични сектори и икономически лостове, за да създава “стратегически зависимости”. И предупредиха за задълбочаващия се съюз между Пекин и Москва.

"Китай е сериозно предизвикателство и наблюдава хода на войната в Украйна. Ако Русия победи, ще бъде мотив за Китай да направи нещо подобно в Южно тихоокеанския регион. Китай е заплаха и ние трябва да направим, така че Украйна да спечели войната", смята Егилс Левитс, президент на Латвия.

За да отговори на предизвикателството Китай, НАТО реши да задълбочи партньорството с Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея, и да запази технологичното си превъзходство. Според Алианса, разширяващото се влияние на Китай в Европа с 5G технологиите, например, може да се превърне в заплаха за комуникационната сигурност, а технологичната и икономическа зависимост да се използва за намеса в политиките на различните страни.

"Ние имаме огромни икономически връзки с Китай. Както и всяка страна-членка. Но има области, в които трябва да се конкурираме, състезаваме и понякога да се изправим срещу Китай", заяви Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания.

Един от инструментите за това е чрез създадения в Мадрид Иновационен фонд с 1 млрд. евро капитал. С парите от него Алиансът ще може да финансира развитието на технологии на иновативни стартъпи. Сред инициаторите за учредяването на фонда беше България през 2019 г.

"Това дава огромна възможност на нашата отбранителна индустрия и наука да бъдат част, да се интегрират във водещите проекти на НАТО в областта на високите технологии и производствата на отбранителни продукти", отбеляза българският президент Радев.

В отговор на решенията на НАТО Китай призова международната общност към бдителност и противопоставяне на нарастващото навлизане на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Прекратете опитите за разпалване на нова Студена война. Престанете да разбърквате Азия и света, след като разбърквате Европа", отговори Джао Лиджиан, говорител на МВнР на Китай.

Съюзниците решиха още да увеличат с още 20 млрд. евро бюджетите за отбрана до 2030 г. Достигайки нивата от 2% от БВП много по-рано. България е на прага от 1,67%.

След като вечеряха под звуците на Киевския оркестър и разговаряха с президента на Украйна Володимир Зеленски, лидерите на НАТО приеха пореден пакет многомилиардна подкрепа за страната. На срещата на върха НАТО се ангажира да защитава териториалната цялост и суверенитета на държавите членки. С поглед, отправен в следващите 10 години към Москва и Пекин.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов завоюва бронз от Европейското по борба за юноши в Рим
Георги Иванов завоюва бронз от Европейското по борба за юноши в Рим
Николай Генов спечели критериума от "Долчини къп" в София
Николай Генов спечели критериума от "Долчини къп" в София