НОВИНИ

С ключови послания приключи посещението на премиерите на Полша, Чехия и Словения в Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:31, 16.03.2022
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

С обещание подкрепата на Европа за Украйна да продължава и с намек, че Киев е все по-близо до членство в ЕС - така приключи историческата визита на премиерите на Полша, Словаения и Чехия в Украйна. Матеуш Моравецки, Янез Янша и Петер Фиала отидоха до украинската столица с влак, а там се срещнаха с премиера Володимир Зеленски и кмета Виталий Кличко.

"Тук, в разкъсвания от война Киев, се пише историята. Тук свободата води битка срещу света на тиранията. Тук се решава бъдещето на всички нас", заяви Матеуш Моравецки, премиер на Полша.

Тримата премиери - Матеуш Моравецки, Янес Янша и Петер Фиала - на път и вперили поглед в карта. Лидери по време на война и снимка като за историята. С тях е и полският вицепремиер и лидер на управляващата партия "Право и справедливост" - Ярослав Качински. Братът на покойния президент Лех Качински е считан за една от най-влиятелните фигури в Полша и човекът, свързан с всички важни решения.

СНИМКИ: EPA/БГНЕС

Късно вечерта във вторник тримата премиери пристигнаха в Киев - с влак, заради опасността руската страна да приеме полет със самолет като провокация. Решението взели спонтанно по време на срещата на върха във Версай. Не са официално изпратени от ЕС, но носят едно послание - не сте сами. В това са уверили и украинския президент Володимир Зеленски, който им благодари за смелостта да дойдат в страната му в момент, в който всички чуждестранни посланици са я напуснали.

Полският премиер Моравецки му обеща, че ще направи всичко възможно да помогне на Киев скоро да получи статут на страна-кандидат за ЕС.

"Европа трябва да разбере, че ако загуби Украйна, никога повече няма да бъде същата. Вече няма да бъде Европа. Ще бъде една победена, унизена, жалка версия на себе. А аз искам една силна и решителна Европа", заяви Матеуш Моравецки, премиер на Полша.

Удари в Киев имаше дори по време на срещата между Зеленски и премиерите.

"ЕС трябва бързо да ви даде статут на страна-кандидат, трябва да покани Украйна в Съюза, а всичките ни отбранителни механизми да бъдат на разположение да защитавате домовете си. Ще се опитаме да организираме всичко това. Никога няма да ви оставим", заяви Матеуш Моравецки, премиер на Полша.

"Тук сме, защото вие не просто се борите за своята родина. Вие защитавате нещо, което наричаме фундаментални европейски ценности: свобода, демокрация, правото на всеки човек сам да избира как да живее и на всяка страна да бъде суверенна държава. Слава на Украйна!", заяви Янез Янша, премиер на Словения.

"Борите се за живота, семействата, страната и свободата си, но ние знаем, че се борите и за нашите живот и свобода. Знаем го", заяви Петер Фиала, премиер на Чехия.

Часове по-късно, обратно във Варшава, тримата премиери разговаряха с председателя на ЕС Шарл Мишел, пред когото са настояли ЕС да предприеме спешно допълнителни мерки в помощ на Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи проверката на ГДНП във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница
Приключи проверката на ГДНП във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница
Рангник не остана доволен от съдийството след загубата от Атлетико Мадрид
Рангник не остана доволен от съдийството след загубата от Атлетико Мадрид