НОВИНИ

Съдът остави окончателно в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:56, 29.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
съдът остави окончателно ареста задържаните нас връзка атентата истанбул
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Апелативният съд в София остави за постоянно в ареста задържаните у нас за съпричастност към атентата в Истанбул от 13 ноември - сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Определението на съда е окончателно.

От прокуратурата поискаха заседанието да бъде закрито. Причината е, че в материалите по делото се съдържат материали от ДАНС с гриф "Секретно", в които има класифицирана информация.

Според държавното обвинение задържаните са съдействали на заподозрения за терористичния акт Билял Хасан да се укрие у нас от съдебните власти на Турция.

Според съдебния състав има данни, че Топал, Калак и Аксакал са участвали в трафик на хора от Турция за България и вътре в страната ни. Но отбелязва, че няма данни за тяхна съпричастност към терористична дейност във връзка с атентата в Истанбул.

По отношение на Амран Абдулрами съдът не намира данни, че има отношение към трафика на хора, но може да се направи евентуално предположение за съпричастност в терористична дейност. От определението на съда стана известно още, че от турска страна са изпратили след атентата информация за три телефонни номера, за които се твърди, че са ползвани по някакъв начин, за да бъде подпомогнат един от замесените в атентата.

За единия номер няма данни да е активиран в България, вторият е активиран у нас, а третият е намерен в центъра за настаняване в Бусманци. Според показания на друга обвиняема, която е с по-лека мярка за неотклонение, той не е искал да бъде свързван с телефона и я е накарал да го държи у нея, като е заплашил, че ако не го направи ще го даде на дете.

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ВЗРИВ В ИСТАНБУЛ И АРЕСТИТЕ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Съдът отчете още, че част от лицата, за които се твърди, че са организирали трафик на хора и са подпомагали обвиняемите, са на свобода и не са задържани. Като адвокат Аделина Натина коментира пред журналисти, че телефонът, свързан с арабския гражданин, е активиран в Турция и му е даден в Турция от трафикантите, които са го превели в България. Като не е известно след активацията още колко хора са го ползвали.

По думите ѝ турските власти не твърдят, че Топал, Калак и Аксакал са свързани по някакъв начин с атентата. Тя добави, че по делото вчера са внесени още десет тома материали. Адвокат Тодор Тодоров, който защитава Абдулрами коментира, че няма никакви доказателства досега, че от намерения телефон са водени разговор с някого от групата на терористите. Това са предположения на турските специални служби и в момента всички задържани са плод на техните действия, нашите следват указанията им и ги изпълняват.

В момента очакваме материали от турските служби за евентуалното използване на телефона, добави Тодоров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 години по-късно: Отборите на САЩ и Иран между футбола и политиката
24 години по-късно: Отборите на САЩ и Иран между футбола и политиката
Ботев Враца обяви раздяла с трима футболисти
Ботев Враца обяви раздяла с трима футболисти