НОВИНИ

Съдът остави за постоянно в ареста ученика, заловен да превозва 57 мигранти

съдът остави постоянно ареста ученика заловен превозва мигранти
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 09.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тричленен състав на Окръжния съд в Стара Загора потвърди определението на Районния съд в града за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо ученик на 18 години, обвинен за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

С.С. е задържан на 196-и километър на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора. Тийнейджърът е използвал товарен автомобил, марка „Ивеко“.

Задържаха ученик да превозва 57 мигранти

С обвиняемия се е свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв., казват от съда. С.С. се съгласил и за целта на 26 февруари т.г. двамата се срещнали. На ученика било предоставено превозното средство, собственост на друг човек.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България, с крайна точка границата със Сърбия, срещу около 3000 евро или 3500 долара на човек. Част от мигрантите са платили сумите за трафика на хора в Турция. Достигнали са до оградата на турско-българската граница с водачи са и през тъмната част на денонощието, с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии, преминали на територията на България. Вървели са пеша около три-четири дни и на 27 февруари са достигнали до село Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 души.

Окръжните магистрати са приели направения извод, че е налице реална опасност С. С. да се укрие или да извърши друго престъпление. Макар той да е с чисто съдебно минало, да има постоянно местоживеене и все още да е учащ, извършеното от него деяние разкрива изключително висока степен на обществена опасност, тъй като е подпомогнал голям брой чужденци – 57 афганистански граждани, да преминават през страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България и то по начин, поставящ в опасност живота и здравето им.

Определението на Окръжния съд в Стара Загора е окончателно и не подлежи на обжалване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на заразени с коронавирус в Дома за стари хора в Добрич
Бум на заразени с коронавирус в Дома за стари хора в Добрич
Ива Иванова отпадна на четвъртфиналите на силен турнир от ITF в Тайланд
Ива Иванова отпадна на четвъртфиналите на силен турнир от ITF в Тайланд