НОВИНИ

Съдебните битки за добив на петрол и шистов газ край Добрич текат вече осма година

След спирането на доставките от "Газпром" компанията инвеститор поднови проучванията във "Вранино"

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 07.05.2022
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Една тема, която напълно логично се появи в дневния ред на обществото след спрените доставки на руския газ. Канадска компания, която от 11 години има лиценз за търсенето на петрол и природен газ у нас, съобщи, че активира отново своя проект в блока "Вранино" в Добруджа.

Данните за потенциала на находището са оптимистични, а работата по тях трябва да започне през юли. Компанията разясни, че през април са водени множество разговори с българските власти, за да бъде даден старт на изпълнението на записаното в лиценза за проучване. Според първоначалните оценки в блока има находища на въглищен газ, конвенционален и шистов газ.

В България има мораторум за добив и проучвания на шистов газ, а според много анализатори тази забрана пречи и на добиването на конвенционален газ, както и дори за проучвания за наличието на газ или петрол. Заради високите цени на изкопаемите горива в последните месеци експерти вече призоваха за отмяната на този мораториум като част от стратегията за енергийната сигурност на България.

Какво мислят хората?

Административният съд във Варна отмени решението за отказ на РИОСВ - Варна да одобри ОВОС за проучване и добив на природен газ от находище "Спасово" в област Добрич. Това предизвика широко обществено недоволство, защото очакванията на хората окончателно да се спрат сондажите бяха попарени.

Сагата датира от 2014 г., когато инвеститорът "Русгеоком" прави първи проучвания, а в следващите години заявява намерения да разработва 41 сондажа, засягащи територията на 18 села в община Генерал Тошево.

Инвестиционните намерения на "Русгеоком" преди 5 години бяха посрещнати от поредица от масови протести и местен референдум, в който се включиха 53% от жителите на община Генерал Тошево. 97 на сто от тях се обявиха против сондажите, заради опасенията, че плодородният чернозем на площ от 219 000 декара може да се превърне в химическа площадка.

"Най-големият проблем за мен и до ден днешен е, че те искат да минат през водоносния ни слой, което за мен е огромен риск. Ние имаме един единствен източник на питейна вода в Добруджа и това е подземната вода. Ако ние я замърсим, това значи да обезлюдим целия регион", заяви Атанас Атанасов, учредител на Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Генерал Тошево.

"Още през 2014 г., когато "Русгеоком" внесоха своето инвестиционно предложение в РИОСВ, ние още тогава направихме възражение, че това ще окаже влияние върху околната среда. През цялото време ние се борим, за да си запазим земята и участвахме във всички обществени обсъждания", добави Красимира Крумова секретар на Асоциацията на българските зърнопроизводители.

В публичните дебати се включиха и много специалисти, които накараха РИОСВ-Варна да преосмисли своята първоначално положителна оценка за въздействие върху околната среда и да направи нова. Вторият отрицателен доклад обаче беше обжалван от инвеститора.

След тригодишна съдебна сага Варненският административен съд върна всички в изходна позиция. В решението си от 24 януари т.г. съдът посочва, че "изисканите повторни становища са отрицателни в резултат от обществен натиск, без промяна във фактическата обстановка".

Вижте повече в репортажа

Автор: Надежда Карабанчева

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи запази теоретични шансове за титлата след минимален успех над Торино
Наполи запази теоретични шансове за титлата след минимален успех над Торино
Директорът на "Български пощи": Кибератаката имаше за цел да внесе максимално напрежение в обществото
Директорът на "Български пощи": Кибератаката имаше за цел да внесе максимално напрежение в обществото