НОВИНИ

САЩ оцеля срещу Нидерландия за 1/2-финал на женския футболен турнир

сащ оцеля нидерландия финал женския футболен турнир
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:28, 30.07.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Женският футболен отбор на САЩ достигна полуфиналите на женския футболен турнир в Токио, след като надигра Нидерландия след 2:2 в редовното време и продълженията и 4:2 при изпълнението на дузпи.

Вивиан Мидема изведе „лалетата“ напред в 18-та минута, но американките не само изравниха, но и обърнаха развоя на събитията до почивката с две бързи попадения в рамките на три минути. Точни за тима на Влатко Андоновски бяха Саманта Мюис и Лин Уилямс. След паузата Мидема възстанови паритета с десетия си гол в турнира при дамите.

Десетина минути преди края на редовното време Нидерландия получи правото да изпълни дузпа, която обаче бе спасена от стража на САЩ Алиса Неер. Така се стигна до продължения, където не паднаха нови голове и така всичко бе решено след рулетката на дузпите.

Там американките не направиха нито един пропуск, докато Неер се отчете с още две спасявания, включително това на Мидема, и така САЩ продължи да мечтае за пето олимпийско злато в историята си след тези през 1996, 2004, 2008 и 2012. Нидерландия пък напусна турнира в дебютното си участие на Игри на четвъртфиналната фаза. САЩ ще играе на полуфиналите с Канада, който по-рано елиминира Бразилия след нулево равенство в редовното време и продълженията и 4:3 при дузпите.

Другият полуфинал противопоставя Австралия и Швеция. Австралийките надвиха Великобритания след страхотна драма – 2:2 в редовното време, и 4:3 след продължения. В герой за Австралия се превърна Саманта Кер, която вкара два гола за тима – хеттрик за британките наниза Елън Уайт. Швеция надви домакините от Япония с 3:1 с голове на Магдалена Ериксон, Стина Блакстениус и Косоваре Аслани от дузпа. За японките точна бе Мина Танака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: България трябва да има устойчиво правителство
Стефан Янев: България трябва да има устойчиво правителство
Работник загина след взрив в сладкарски цех в Съединение
Работник загина след взрив в сладкарски цех в Съединение