НОВИНИ

Селекционерът Младен Кърстаич изгледа част от мачовете от "Турнира на талантите" на БФС

селекционерът младен кърстаич изгледа част мачовете турнира талантите бфс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 19.05.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният селекционер на мъжкия тим на България Младен Кърстаич наблюдава мачовете от второто издание на Турнира на талантите – проект на Българския футболен съюз (БФС) за подбор и проследяване на развитието на най-перспективните деца у нас, родени през 2009-а година.

Кърстаич дойде най-напред за първия мач между отборите на Пловдив и Велико Търново, след това се върна по средата на срещата между регионалните селекции на Варна и Благоевград. Той изгледа мачовете в компанията на техническия директор на БФС Георги Иванов, главния методист Лъчезар Димов и един от помощниците си в националния отбор.

Проектът на БФС Турнир на талантите е широкомащабна инициатива, а финалното издание е второто за момчетата от набор 2009. Талантите бяха селектирани в шест лагера с два турнира. Работили са до момента около 15 треньори, отделно БФС ангажира и скаути, които да наблюдават децата. Днес в шестте отбора бяха включени и четири деца от чужбина – три са от Испания, а едно е от Турция.

Главният методист на централата Лъчезар Димов заяви, че проектът в тази възраст продължава и през есента, но вече момчетата ще бъдат събрани в три региона, а не в шест. Центровете ще бъдат София за Западна България, Пловдив за Централната част на страната и Варна за Източна България.

Паралелно с това проектът ще се пренесе и при следващата генерация – родените през 2010-а година, които също ще бъдат включени в шест региона първоначално и ще бъдат пресявани за бъдещ национален отбор по вече работещата формула.

Отборите на София, Варна и Пловдив показаха днес, че имат най-сериозен потенциал и започнаха с убедителни победи в проверките. Мачовете, които се играят в три части по 20 минути, трябва да дадат възможност на всичките 18 или 19 момчета във всеки регион, да запишат минути.

В първата среща Пловдив се наложи над регион Велико Търново, който обхваща Северозападна България плюс Русе, с 3:1. Веднага след това регион Варна се справи с 4:2 срещу Благоевград, като два гола за победителите вкара Веселин Георгиев, а по един добавиха талантите на Черно море Кристиян Иванов и Кирил Петров.

Единственият хеттрик в първия ден записа Петър Благоев от Славия, който се развихри срещу селекцията на Бургаския регион. Тимът на София превъзхождаше по всички показатели момчетата от Черноморието и им вкара осем безответни гола. Два пъти беше точен Габриел Йорданов от Левски.

Утре турнирът продължава от 10.00 часа с мача между отборите на Бургас и Велико Търново. След тях ще играят Пловдив и Благоевград, а последната среща е между София и Варна. Лъчезар Димов подчерта, че турнирът няма състезателен характер, а единствената задача е да се провери нивото на подготовка на децата, които би трябвало да работят по сходни методики на тези регионални центрове.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще се случи, ако не бъде приет бюджет до 10 юни?
Какво ще се случи, ако не бъде приет бюджет до 10 юни?
Илхан Кючюк: Няма да бъда част от следващото правителство
Илхан Кючюк: Няма да бъда част от следващото правителство