НОВИНИ

Сергей Станишев: Тази война е провал на политиката за последните 20 години

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 04.03.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

"Трудно мога да проумея, както всеки нормален човек, тази нова реалност, в която живеем. Това е братоубийствена война, за която няма извинение. За стартирането ѝ носи отговорност ръководството на Русия. Но нека сме обективни – тук няма невинни. Това е провал на политиката за последните 20 години". Това каза председателят на европейските социалисти Сергей Станишев в „Още от деня“.

„Президентът Путин е последователен - от 2007 г. дава сигнали, които не бяха чути. А гледайки позицията на Зеленски се чудя - не мислеше ли за последиците, когато отказваше да изпълнява минското споразумение и когато на мюнхенската конференция, буквално 2 седмици преди войната, каза, че се обмисля връщане към статут на ядрена сила“, коментира той.

Според Станишев Европейският съюз е реагирал твърдо в дадената ситуация в рамките на своите възможности и така би трябвало.

„Има и друга линия. Постоянно се чуват призиви да се обяви цялото небе на Украйна за зона без полети, а това би означавало конфликт между НАТО и Русия. Не може да го допуснем, това би се превърнало в световна война с всички последици“, беше категоричен той.

Станишев смята, че в аргументацията на Путин за войната има немалко исторически факти.

„Не може да се говори за денацификация на Украйна или че е фашистка държава. Но там има крайна фашизоидна десница, което винаги съм го казвал и съм изразявал своето притеснение за тенденциите, които станаха очевидни след 2014 г. с десетки паметници на Бандера“, изясни председателят на европейските социалисти.

По повод санкциите срещу Русия Станишев коментира:

„Ние като социалисти смятаме, че когато има война трябва да се покаже твърдост. Единственият инструмент, с който Европа разполага е да се предприемат икономически действия. С делегацията на българските социалисти имахме дълго обсъждане, в което решихме, че има санкции, които няма как да подкрепим, защото те излизат извън здравия разум. Например да се спре закупуването на газ и нефт от Русия“.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър Генчовска: България подкрепя европейската перспектива на Украйна
Външният министър Генчовска: България подкрепя европейската перспектива на Украйна
Битката за Киев: Специално за БНТ разказва журналистът Бруно Бекман
Битката за Киев: Специално за БНТ разказва журналистът Бруно Бекман