НОВИНИ

Шесткратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова обяви, че слага край на спортната си кариера

"Спортът е моят живот. Затова ще продължа да се развивам в научните среди и треньорката дейност", каза Оряшкова на среща с медиите.

шесткратната световна шампионка самбо мария оряшкова обяви слага спортната кариера
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 07.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Други спортове
Слушай новината

Шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова официално обяви края на спортната си кариера. Тя ще продължи да се развива като треньор, каза Оряшкова на пресконференция.

"Идвайки насам си дадох сметка за първи път, че всичко приключи с кариерата ми. Поради ред причини трябваше да го направя, но ми беше много тежко. Все още изпитвам смесени чувства. Когато се обърна назад виждам каква подкрепа съм имала, затова съм една щастливка. Тези хора винаги са ме подкрепяли, за да мога да бъда толкова пъти на върха. Благодаря Ви! Винаги може да разчитате на мен за всичко. Спортът е моят живот. Затова ще продължа да се развивам в научните среди и треньорката дейност. Залата е моят дом! Идеята ми е да покажа на децата, че може да пречупиш волята и харакрета си и да успееш", каза Мария Оряшкова.

Тя получи парична премия и букет от легендарния треньор и благодетел на този спорт Стоян Саладинов, специален плакет от президента на БФ Самбо Росен Димитров, подкрепа от старши треньора на националния отбор Васил Соколов, както и награда от пресклуб "България".

"С нея сме откакто беше 16-17-годишна. Мария е един невероятен характер, човек с невероятна воля. . . преминала е през много контузии и тежки моменти, но ги преодоляваше с воля. Тя е страхотна личност. Спортът губи, че тя вече не е състезател, но я печели като треньор", каза Васил Соколов.

Шампионката е част от мисията на Стоян Саладинов, който провежда семинари в различни градове от страната против насилието над деца и жени, учейки ги на самозащита. Росен Димитров пък разкри, че скоро с брат си Румен ще открият нов център за различни бойни спортове в София, в който също ще обучават много деца.

"Предпочитам да бъда полезна на себе си и на другите, да уча, да се усъвършенствам. Направих докторантура в НСА", добави тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски към Желязков: Всяка подкрепа от България е важна и никога няма да я забравим (СНИМКИ)
Зеленски към Желязков: Всяка подкрепа от България е важна и никога няма да я забравим (СНИМКИ)
Христо Стоичков в ново амплоа - записа песен с Братя Аргирови и Тони Димитрова
Христо Стоичков в ново амплоа - записа песен с Братя Аргирови и Тони Димитрова