НОВИНИ

Шофьор се размина на косъм от катастрофа, след като му прилоша - как да реагираме в подобна ситуация?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:14, 10.07.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Отново опасна ситуация на пътя. Шофьор няколко пъти удари автомобила си в мантинелите и едва не се удари челно в насрещна кола на столичния Околовръстен път. Водачът е загубил контрол заради здравословен проблем. Подценява ли се здравето на шофьорите и какви рискове крият летните горещини?

В неделя следобед шофьор на джип се разминава на косъм тежка катастрофа. Мъжът е заснет да криволичи по пътното платно, удряйки мантинелите на мост, като по чудо не се блъска челно в движещата се насреща кола.

Кадри: "Забелязано в София"

Авторът на клипа, пожелал анонимност, разказва в социалните мрежи , че след като се е обадил на 112 е изчакал идването на полиция, за да се убеди, че шофьорът не е бил пиян. Оказало се , че причината за подобно опасно поведение била здравословен проблем.

Според лекари горещите летни дни крият рискове за шофьорите, особено по-възрастните от тях , които имат хронични заболявания. Високите температури в комбинация с умора и недоспиване могат да причинят сериозно топлинно нагряване, а липсата на достъчно вода да доведе до прилошаване зад волана.

"Това води до повишаване на кръвното налягане , може да им прилошее. Освен главоболие, да се стигне до повръщане, до гадене", обясни д-р Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на БЧК.

Според лекари шофьорите често подценяват и въздействието на определени медикаменти, които имат странични ефекти и могат да доведат до забавяне на реакциите зад волана. Медиците съветват водачите да избягват кофеинови напитки, а при първи симптоми на дезориентация или прилошаване, да спрат пътуването.

"В такива ситуации трябва веднага да се спре и да не се продължава шофирането , да се отиде на сянка, да се пие вода, да се сложат студени компреси, ако е възможно", посочи д-р Надежда Тодоровска.

От Асоциацията на пострадалите предупреждават и за друг проблем - подновяване на шофьорска книжка с фиктивно медицинско, особено при шофьори в пенсионна възраст.

"Просто се слагат едни печати и това медицинско се занася в "Пътна полиция", която преиздава свидетелство на десет години. Ние веднъж на десет години сме задължени да преминем през някакъв фиктивен медицински преглед", каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

В някои европейски страни например, над 65-годишна възраст се изискват допълнителни медицински прегледи, за да се проверят зрението и реакциите на шофьорите. Според пътни експерти, у нас липсва сериозен контрол върху способностите на по-възрастните водачи.

Хванаха 92-годишен да шофира пиян, без книжка и с нерегистрирана кола. Той: Не знам за какво ме спряха!

"Резултатът е , че ние имаме много неадекватни възрастни хора, които сядат зад волана. Имаме случаи, когато влизат в насрещното на магистралата, нямат добра пространствена ориентация", каза още Владимир Тодоров.

Една от обсъжданите идеи на европейско ниво е след 70-годишна възраст срокът на шофьорските книжки навсякъде в ЕС да бъде пет години. Предвижда се преминаване на пълна медицинска комисия, както и съставяне на подробен списък от заболявания, вследствие на които да се забранява подновяването на книжката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват сигнала за насилие пред дискотека в Слънчев бряг
Разследват сигнала за насилие пред дискотека в Слънчев бряг
Илиана Раева награди медалистките от световното първенство по художествена гимнастика за девойки
Илиана Раева награди медалистките от световното първенство по художествена гимнастика за девойки