НОВИНИ

Ще помогне ли синята карта за намиране на работници?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
21:45, 29.01.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Глътка въздух за българските работодатели. Законови промени вече улесняват достъпа на граждани от трети страни до трудовия ни пазар. Облекчава се процедурата по отношение на сроковете, както и изискванията за професионална квалификация и образование. По данни на работодателите - тази година ще имат нужда от над 200 000 работници, а в същото време според последните данни безработицата у нас е под 4%. Основно специалисти се търсят за IT сектора, но също така и за индустрията.

От осем години украинецът Владимир Елис има своя IT компания в Пловдив. Минал е дългия път по преместване на бизнеса си, спазвайки изискванията на стария закон. Смята, че промените ще се отразят благоприятно във всички сфери.

"България ще може да се развива и да получи достъп на таланти от чужбина, които могат да ни дадат много качествени служители, занаятчии, които имат професия в ръцете си, да кажем оператори на кранове, заварчици, което винаги е било недостиг в България", заяви Владимир Елис - управител на IT компания.

Досега процедурата по назначаване е отнемала около половин година на работодателите.

"През миналата година ми се наложи за трима висококвалифицирани кадъра от азиатски държави да минем цялата процедура. Отне между четири и шест месеца на човек, беше свързано с ходене по български посолства, с кандидатстване в две различни държавни учреждения", заяви Георги Петков - представител на фирма за предпазни средства.

Според поправките в закона ще трябва да се доказват знания и компетенции, сравними с придобито висше образование.

Документи вече ще могат да се подават и по електронен път. Работодателите отхвърлят притесненията на синдикатите, че пазарът на труда ще бъде залят от работна ръка от страни извън Евросъюза, защото във високотехнологичните сфери кадри винаги са лисвали.

"Много наши сънародници избягаха на запад и трудно заместваме тези хора. Всички ние в България искаме по-високи доходи. Това може да бъде, ако икономиката ни е високотехнологична и с висока добавена стойност. А за да бъде такава ни трябват хора с такива специалности", заяви Доброслав Димитров - председател на БАСКОМ.

Срокът на издадените сини карти ще бъде 5 години. Промените важат и за позиции, на които се работи дистанционно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Административни спънки: Жена в инвалидна количка може да остане без ценно съоръжение, с което да излиза от дома си
Административни спънки: Жена в инвалидна количка може да остане без ценно съоръжение, с което да излиза от дома си
Български производители недоволстват заради вноса на слънчоглед от Украйна
Български производители недоволстват заради вноса на слънчоглед от Украйна