НОВИНИ

Шумен се върна към победите в НБЛ

Шумен победи като гост тима на Ямбол, а с най-голям принос за успеха бе Ивайло Тонев.

шумен върна победите нбл
bnt avatar logo
от БНТ
20:59, 11.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Шумен се върна на победния път в Национална баскетболна лига. В последния си мач от първото завъртане в шампионата, тимът надви като гост Ямбол с 82:74, прекъсвайки серията си от четири поредни загуби. Двубоят бе много оспорван, като почти до самия край победителят не бе ясен, а с ключов принос за успеха бе Ивайло Тонев, реализирал 29 точки.

Баскетболистите на Тони Дечев започнаха по-добре мача и благодарение на по-точния си мерник рано натрупаха двуцифрена разлика. Те обаче губеха борбата под коша, включително и в защита, което даде възможност на Шумен да вкара точки от втори шанс и след кош със сирената на Ивайло Тонев тимът намали за 15:20.

Подемът в играта на гостите продължи и през втория период и след серия от 15:3, те се откъснаха напред със 7. Ямбол вкара само един кош от игра за близо седем минути, но воден от лидерите си Павел Маринов и Иван Лилов, на почивката изоставането му бе минимално – 35:36.

Шумен на два пъти повеждаше с 9 след паузата и макар домакините да успяха да изравнят, на почивката тимът отново бе напред – 63:56.

Отборът на Янко Янков поддържаше крехка преднина и в заключителния период, но Ямбол държеше близка дистанция и по-малко от три минути преди края Шакил Уолтърс го доближи само на точка – 70:71. Два точни наказателни удара на Уилфред Ликей и нов кош на правещия страхотен мач Ивайло Тонев отново увеличиха разликата и принудиха Тони Дечев да вземе прекъсване. До края Ямбол продължи да се бори, но времето вече работеше в полза на гостите, които измъкнаха успеха.

Освен със своите 29 точки, Ивайло Тонев допринесе още с 5 борби и 5 откраднати топки. По 16 точки реализираха Браян Камерън (6 асистенции) и Уилфрид Ликей (7 борби), 10 точки добави Дейвид Ролинс.

За Ямбол Павел Маринов реализира 22 точки, а по 15 вкараха Айзък Бонтън и Иван Лилов.

След този двубой Шумен е на осма позиция с баланс 4-7, като на тима му предстои домакинство на Балкан. Ямбол е на шеста позиция с шест поражения и пет победи. В следващия двубой ще играе с ЦСКА у дома.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Сливен наложи мярка "домашен арест" на обвиняем за домашно насилие
Съдът в Сливен наложи мярка "домашен арест" на обвиняем за домашно насилие
Възнагражденията в общините и кметствата обсъдиха представители на местната и изпълнителна власт
Възнагражденията в общините и кметствата обсъдиха представители на местната и изпълнителна власт