НОВИНИ

След 12-годишна пауза Еди Пенев се завръща в националния отбор по гимнастика

годишна пауза еди пенев завръща националния отбор гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 03.03.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

След 12-годишна пауза гимнастикът Еди Пенев отново е част от мъжкия ни национален отбор на България, като ще се готви наравно с останалите състезатели за предстоящото европейско първенство в Анталия, Турция от 11 до 16 април.

За последно 32-годишният Пенев игра за България през 2011 година, а от 2013 година насам защитаваше цветовете на САЩ.

Вчера гимнастикът получи разрешение от Изпълнителното бюро на Международната федерация по гимнастика (FIG) да се състезава за страната ни, а пред колегите от БНР Еди Пенев изрази своето вълнение от това отново да се състезава за България.

"Чувствам се горе – долу добре. Вълнувам се, че ще мога да помогна на отбора на България. Имам добри спомени от шансовете, които Българската федерация по гимнастика ми даде в началото на моята кариера. През тези 12 години завърших университета Станфорд през 2014 година и се състезавах за националния отбор на САЩ. Участвах на световно. Контузих се преди олимпиадата и не можах да участвам в нея. Сега обаче съм добре. За тези години гимнастиката се промени, съчетанията се промениха. Силните ми уреди са същите – земя, прескок, висилка и кон евентуално. Искам да помогна на отбора да се класира за световното първенство, но за финали сега не мисля", коментира Пенев.

Желание да влезе в българския тим има и братът на Еди – Кевин, но ситуацията с него е по-сложна, защото той няма българско гражданство и към момента е подал документи за издаване на български паспорт.

"Той е силен многобоец. Силните му уреди са земя и кон с гривни. На този уред много може да помогне. Надявам се документите му да станат бързо за да може да се състезава за България“, допълни гимнастикът.

Освен Еди Пенев за Европейското първенство по спортна гимнастика в Анталия, Турция продължават да се подготвят още Йордан Александров, Теодор Трифонов, Божидар Златанов, Руслан Делибалтов, Мартин Мишев, Раян Радков, и братята Исус и Христос Маринови. До седмица се очаква от САЩ да се завърне и Дейвид Хъдълстоун.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Черно море отбелязва 110 години от създаването си
ПФК Черно море отбелязва 110 години от създаването си
Облачно и дъждовно време днес
Облачно и дъждовно време днес