НОВИНИ

След 45-дневния мандат на Лиз Тръс: Кои са претендентите за премиерския пост във Великобритания?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:37, 21.10.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Продължава политическата неяснота във Великобритания. Ден, след като Лиз Тръс подаде оставка, сега големият въпрос е един - кой ще наследи премиерския пост. Отговорът ще бъде известен или в понеделник, или в петък. А сред възможните имена най-вероятните претенденти са двама - Риши Сунак или Борис Джонсън.

45 дни възход и падение - Тръс ще остане в историята като най-кратко управлявалия британски премиер. Досега това беше Джордж Карлинг, който умира 119 дни след като заема поста през 1827 г. И единственият освен Уинстън Чърчил, служил на двама монарси.

Въпреки призивите на Лейбъристката опозиция, а и на голяма част от британците, предсрочни парламентарни избори все още не са на дневен ред. Очаква се петият премиер на Великобритания за шест години да бъде избран от редиците на Консерваторите.

Този път процедурата е съкратена - номинации ще се приемат до 16 часа българско време в понеделник. Гласуват само 357-те депутати от Консервативната партия. За участие в надпреварата за поста, е необходима подкрепата на минимум 100 депутати. До момента 106 души от редиците на Торите са казали кого ще подкрепят.

Близо 60 застават зад Риши Сунак - бившият финансов министър, който изгуби в лидерската битка с Лиз Тръс. Сунак предупреждаваше, че предлаганата от отиващия си премиер икономическа програма ще потопи британската икономика.

По-малко от 50 дни след като подаде оставка заради серия от скандали, управлявалият два мандата Борис Джонсън отново влезе в надпреварата. Зад кандидатурата му до момента са застанали 30 консерватори. Твърди се, че Джонсън, който беше на почивка на Карибите, спешно се е завърнал в Лондон в очакване на вота другата седмица. Британските медии не закъсняха със заглавия в духа на "Завръща ли се БоДжо?" и "Възможно ли е наистина отново той да бъде премиер?".

Сред останалите имена, които се спрягат, са това на министъра на отбраната в кабинета на Джонсън Пени Мордант и тези на действащите министри Джереми Хънт и Бен Уолъс. Те обаче отказаха да се кандидатират.

Хаосът в британската политика не беше подминат и от един от най-популярните Туитър профили - този на Котарака Лари.

Лари беше взет от приют от семейството на бившия премиер Дейвид Камерън през 2011-та и към днешна дата "главният мишелов" на Даунинг Стрийт 10 е сменил четирима министър-председатели. Кой е "отговорен" за сатиричните политически коментари в интернет от негово име обаче остава загадка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов пропуска домакинството на Лудогорец срещу Ботев Пловдив
Кирил Десподов пропуска домакинството на Лудогорец срещу Ботев Пловдив
Бившата №1 в женския тенис Симона Халеп е хваната с допинг
Бившата №1 в женския тенис Симона Халеп е хваната с допинг