НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Съдебна заповед за незабавна защита на 14-годишното момче

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:27, 23.01.2024
9602
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Казус - детето, което не посещава училище по волята на родителите си. Заповед за незабавна защита по дело срещу домашно насилие издаде днес съдът по случая.

Социалните служби също излязоха с мярка за закрила на детето. То ще бъде временно настанено при негови близки, докато се намери най-доброто решение за момчето.

От своя страна родителите обвиняват роднините си, че са манипулирали детето. Уточняват, че то не е било удряно от майката.

Вчера ние се концентрирахме върху казуса, без да идентифицираме детето и родителите, защото ни интересуваше неспособността на институциите да разпознаят дете в риск.

Дете, което не посещава училище, е лишено от правото си на образование и когато това нарушение е системно може да се счита за домашно насилие. Затова близките на едно 14-годишно момче, което до този момент не е посещавало училище, подават искова молба за защита. Съдът е счел, че има данни за пряка и непосредствена опасност за живота или здравето на пострадалото лице и издава заповед на незабавна защита. Но според родителите това не е вярно.

"Докато живеехме в Пловдив детето посещаваше екоучилище с иновативно образование, с разкошни дечица, когато се преместихме в Бургас беше в частно училище. Дори в Парагвай, когато отидохме да живеем в Южна Америка, много бързо се интегрира, влезе в частно училище", заяви Северина Кирилова, майка на детето.

Посочените училища обаче нямат лиценз от Министерството на образованието и науката. До четвърти клас момчето е било на индивидуална форма на обучение, което не може да бъде трайно решение, защото нарушава правото на детето на социална интеграция в обществото. Проверката на социалните служби установява съвсем безспорно, че върху детето е упражнено насилие, в резултат на което са получени травми.

"Случката в "Пирогов" беше изключително странна. Цял ден прекарахме след инцидента, аз не съм докосвала детето, това беше лъжовно поднесена информация, цял ден прекарахме по кабинети, скенери, в края на деня завеждащата лекарка прегледа всичкия материал и каза "Не можем да установим със сигурност какво му има на детето и дали нещо му има. Заповядайте утре на последващи прегледи". И в същото време написа в епикризата счупена челюст - аз бях в шок и потрес", допълни Северина Кирилова, майка на детето.

Затова майката е отказала хоспитализация и вади документ от частен медицински център, според който детето няма травма, истинността му се разследва. По свидетелство на ученици и учители от училището детето е било насила прибрано от майката и нейн приятел.

"Детето беше изпратено на ваканция в България, имаше проблем с бабата и затова дойдох по спешност, за да видя какво се случва и на място разбирам, че зад нашия гръб, без наше съгласие и знание, детето е записано незаконно без наше знание в училище край София", каза още Северина Кирилова, майка на детето.

Когато родителите са се опитали да излязат от страната момчето се е разплакало и само е поискало от персонала на летището да повикат полиция.

На място е изпратен мобилен екип за работа с деца в риск, момчето е поискало полицейска закрила и настаняване в център за социални услуги. Полицията се съобразява с неговото желание.

Сега то ще остане при една от бабите си, като междувременно семейството му ще получи подкрепа, за да осигури нормална среда за детето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заместник-директорът на "Пирогов" за случая "Даная": Не са открити нарушения
Заместник-директорът на "Пирогов" за случая "Даная": Не са открити нарушения
Ясен е съставът на България за домакинството на Босна и Херцеговина за Купа "Дейвис"
Ясен е съставът на България за домакинството на Босна и Херцеговина за Купа "Дейвис"