НОВИНИ

След Супервторника - сблъсък между Сандърс и Байдън за номинацията

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:34, 04.03.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Политика

Джо Байдън е големият победител след така наречения Супервторник, в който гласуваха едновременно 14 щата.

Другата голяма новина от супервторника е, че милиардерът Майкъл Блумбърг се отказа от надпреварата за президент, след тежко поражение във вота на избирателите и ще подкрепи Джо Байдън.

Гласуването беше част от първичните избори в Съединените щати, при които се определят основните двама претенденти за Белия дом.

Надпреварата за Белия дом навлиза в решителната си фаза именно след този ден, който отсява кандидатите с реални шансове. За републиканците изборите бяха формалност - техният кандидат е президентът Доналд Тръмп. Демократите обаче имаха четирима претенденти за номинацията, а след супервторника вече са трима - за тях това беше най- важният в кампанията досега.

В Супервторника гласуват 14 щата и така се разпределят една трета от делегатите, които през лятото на национална конференция ще определят кой е кандидатът на Демократическата партия за президент.

Затова - залогът е огромен - Джо Байдън спечели 9 щата, сред които и Тексас. Преди Супервторника, кампанията му беше в застой и мнозина бяха готови да го отпишат от надпреварата. А сега всички говорят за Голямото завръщане на Байдън. Съпеникът му Бърни Сандърс спечели четири щата, сред които и Калифорния - щатът с най- много делегати - 415.

Джо Байдън отбеляза впечатляваща победна серия, за която има няколко причини - първо, подкрепиха го двамата претенденти, отказали се в последния момент преди вота и второ, спечели последното гласуване преди Супервторника - в Южна Каролина. Така везните се наклониха в негова полза при повечето колебаещи се до последно. Той е избраникът на афроамериканците и на умерените демократи. И обеща да прати Тръмп да си събира багажа.

Джо Байдън - претендент за номинацията на демократите за Белия дом: Трябва да бием Тръмп и ще го направим, но не може да заприличаме на него. Не може да имаме безкрайна война между партиите. Нуждаем се от президент, който може да се бори, и - не се заблуждавайте - аз мога, но болезнено се нуждаем от някой, който може да помирява.

Бърни Сандърс - кандидат за президентската номинация на демократите: Казвам ви с абсолютна увереност - ще спечелим номинацията и ще победим най-опасния президент в историята на страната ни.

Бърни Сандърс подчерта своето предимство пред останалите претенденти - демократи.

Бърни Сандърс - претендент за номинацията на демократите за Белия дом: Но ние ще спечелим, защото хората разбират, че нашата кампания, нашето движение са в най- добрата позиция да разгромят Тръмп. Не можем да победим Тръмп със същата стара, същата позната политика.

Байдън и Сандърс спечелиха немалка победа - елиминираха Майкъл Блумбърг, който обяви, че се оттегля заради катастрофалното си представяне - след като наля над половин милиард долара в реклами, той спечели само в Американска Самоа.

Четвъртата претендентка - Елизабет Уорън - обмисля как да продължи.

И така - от пренаселено с играчи поле, надпреварата сред демократите вече се очертава като сблъсък между двама - Сандърс и Байдън. Ето и техния брой делегати, но заветното число е 1991 - това е броят делегати на националната конференция, необходим за спечелване на номинацията.

77-годишният Байдън и 78-годишният Сандърс - двама мъже с една цел - отстраняването на Доналд Тръмп. След загубата на Хилари Клинтън, сега демократите се нуждаят от най- силния възможен съперник, когото да изправят срещу президента. А кой ще е той - предизборната кампания тепърва ще се нажежава, а името на избраника ще узнаем през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кампанията "Най-добър млад шофьор"
Започва кампанията "Най-добър млад шофьор"
Вътрешните министри от ЕС обсъждат в Брюксел мерки за справяне с мигрантския натиск
Вътрешните министри от ЕС обсъждат в Брюксел мерки за справяне с мигрантския натиск