НОВИНИ

"Следите остават": Да си длъжник на три банки - друг е взел парите, но ти плащаш

следите остават длъжник три банки друг взел парите плащаш
bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 07.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Някой с фалшива лична карта само за един ден може да изтегли от три различни банки кредити на чуждо име. Историята на Димитър Марков, който има общо задължение около 118 000 лева, които някой е изтеглил на негово име.

Eдинственият осъден за такова престъпление в България проговаря пред БНТ. Гледайте "Следите остават" от 21.30 часа по БНТ1!

Потърпевшият Димитър Марков вече една година се бори за правата си като има наказателно производство в Софийската районна прокуратура, но това разследване още не е приключило.

А законът изисква да е приключило и на съдебна фаза, и тогава банките да провизират като загуба тези кредити и да не ги търсят от него. Дотогава той ги дължи и е под голяма опасност - ако някоя банка реши да го даде на частен съдебен изпълнител, спокойно може да му се запорира и разпродаде цялото имущество, за да се погасят кредитите, които са отишли в джоба на някой престъпник. В това време кредитното му досие в Централния кредитен регистър в БНБ е черно и той не може да изтегли дори 100 лева кредит отникъде за поне 8-10 години напред, докато приключи всичко.

Издирихме и снимахме единствения осъден за такова престъпление в България - единственият осъден за такова престъпление проговаря пред "Следите остават" и БНТ - Стефко Атанасов от Бургас. Той е бил клошар и е бушон в схемата. Осъден е на 2 години и 6 месеца затвор и преди месец е пуснат предсрочно от затвора. Разказва цялата схема - кой поименно му е извадил фалшивата лична карта, какво е обещавал, как щял да го изпрати в Германия и т.н. Разказал е всичко и пред прокуратурата, но въпросният човек не е разпитван, защото е заминал в чужбина и е неоткриваем.

Гледайте "Следите остават" на 7 април от 21.30 часа по БНТ1!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да докоснеш изкуството - пътешествие сред изумителни пейзажи (Снимки)
Да докоснеш изкуството - пътешествие сред изумителни пейзажи (Снимки)
"Амнести Интернешънъл": Русия бавно убива Навални
"Амнести Интернешънъл": Русия бавно убива Навални