Специално: Директорът на "Евронюз" за лукса, дълга и принципите в журналистиката

от БНТ
21:58, 07.05.2021
Чете се за: 08:07 мин.
У нас
Слушай новината

Майкъл Питърс е изпълнителен директор на "Евронюз". В Деня на радиото и телевизията, вижте специалното интервю, което той даде за зрителите на "Панорама".

БНТ: Господин Питърс, лъжата по-бърза ли е от истината днес?

Майкъл Питърс: Не бива да е по-бърза, но се опасявам, че може. Лесно е да се подведеш по фалшивото. Но истината трябва да възтържествува над лъжата.

БНТ: Какво може сериозната журналистика да направи по въпроса?

Майкъл Питърс: Въпросът не е просто в лъжата, по-сложно е... Има една тенденция, наричам я "балон на мнението". Алгоритмите на социалните мрежи създават около теб балон на единомислещи. Удобно се живее в такъв балон, където твоето мнение се споделя и подкрепя. Далеч по-неудобно е да осъзнаеш, че може и да не си прав. Че май има аргументи и за други мнения. Вижте победата на Тръмп през 2016 г. Журналистите не я очакваха. Живееха в своя си балон, примерно в Ню Йорк, където всички гласуват за Хилари Клинтън, после не вярваха на очите си... Другото мнение нарушава зоната ти на комфорт и е трудно за приемане.

БНТ: И какво е новото задължение на журналистите – да предизвикат ехо балоните на хората?

Майкъл Питърс: Да. Но не е ново, то си е такова от памтивека. Медиите съществуват, за да Ви помогнат сами да си изградите мнение. Да Ви овластят, не да Ви натрапят гледна точка. Да Ви помогнат да мислите сами за себе си. Да, икономическите ограничения затрудняват това. Медиите вече нямат бизнес модел, заради новите формати, играчи, начини на потребление. Затова много държави създадоха свои медии с глобален обхват. Е това е глупаво. Сервират ти гледната точка на съответната държавата – а това противоречи на целта на медиите.

БНТ: Има и друга теория: че медиите трябва да бъдат пристрастни – ето Ви либерални медии, ето Ви и консервативни медии, избирайте!

Майкъл Питърс: Ама това не става, не работи! Да, има проблем. Човек, дори аз, е твърде мързелив да следи и другите мнения. Но медиите трябва да бъдат неутрална среда! Да дават различни позиции едновременно, на едно място. Да сложат на масата първо фактите, после различните мнения. Това е единственият работещ начин да си изградиш собствена позиция.

БНТ: Това е старият свят. Но според мнозина този хубав стар свят отмира. Че обективната журналистика си отива. Каква е рецептата на "Евронюз"?

Майкъл Питърс: Ами имаме късмет, че акционерът ни позволява да си вършим работата. Днес, заради икономическите ограничения, независимостта е лукс.

БНТ: Лукс или бреме?

Майкъл Питърс: О, лукс! Журналистът по дефиниция търси истината. Но после идва нуждата от организация. Трудно е да намерите акционер, собственик на медия, да каже "Прави каквото искаш, не търся печалби, ти просто си върши работата". Това е лукс! И в "Евронюз" имаме късмет, че нашият основен акционер ни дава тази възможност. Защото вярва в ценности и мисли дългосрочно. Може и да греши, но се надявам да е прав, че с времето все пак ще се постигне и някакъв финансов баланс.

БНТ: България е на 112-то място в класацията на "Репортери без граници" по свобода на словото. Има ли универсален начин за ремонт на гнила система?

Майкъл Питърс: Не мисля... Щеше да е твърде лесно. Последният път говорих с посланика на страната на последно място в тази класация. На последно! По-долу и от Северна Корея, представяте ли си?

БНТ: Не. Кой това?

Майкъл Питърс: Няма да назова държавата. Но е доста сложно. България, както и други, има поляризирана медийна система. Това е отговорност на политическата власт. Не говоря за партия, а за традиция. Малко е като демокрацията: отнема време. Никой не бива да съди, особено някой като мен, дошъл от Западна Европа. Трябва първо да разбереш защо и как е станало. После скромно да опиташ да подобриш нещата.

БНТ: Но защо поемате риска да влизате тук, при тези условия?

Майкъл Питърс: Защото знам, че няма да се провалим. Ще помогнем. Вярвам в партньорите ни. Те знаят каква отговорност носят – да си представител на "Евронюз". Никога не бих позволил на някого да накърни доброто ни име. С колегите ми в "Евронюз" сме повече от хиляда души и пазим марката вече 30 години, с големи жертви. Мисля, че е възможно. А и не сте първите. Влязохме в Грузия, също доста поляризирана страна, в Албания, Сърбия, Румъния. Дори властта не може да ни докосне. Марката "Евронюз" е твърде силна да ѝ посегнеш. Ние не сме нито за, нито против. Просто разказваме какво се случва.

БНТ: Кой ще управлява съдържанието, на местно равнище или централата?

Майкъл Питърс: В комбинация. Медията ще бъде собственост на местния партньор. Той назначава журналистите, техниците, всички, без един – шефа на новините. Заплатата му ще се плаща, ще бъде назначен и, ако трябва, уволнен от "Евронюз". Ще има редакторски борд, също така контролиран от нас. Така ще гарантираме, че Етичният ни кодекс се спазва. Но ето най-важното! Има точка в договора: при каквото и да било нарушение на Етичния кодекс, оттегляме марката си. Инвестираме време и пари, но преди всичко репутация. Представяте ли си каква отговорност поема партньорът ни? Ако нещо такова се случи, ще стане катастрофа и провалът ще лежи изцяло на неговите плещи.

БНТ: Аз работя в БНТ, а и Вие работите с обществени медии в Европа. Какво са обществените медии в Европа днес – защитници на истинските принципи на журналистиката или динозаври от отминали времена?

Майкъл Питърс: Може би и двете? Сега, сериозно. Усърдно опитват да бранят принципи. Е, ситуацията е различна за всяка страна. Има финансови ограничения и не е лесно. Пак казвам, лукс е да изпълняваш обществена мисия и обществен дълг. Не знам как е при Вас. Но вярвам, че навсякъде има професионалисти, какъвто сте и Вие, както усещам от нашия разговор, които се стараят да си вършат работата независимо от всичко. Вярвам в журналистиката, защото вярвам в журналистите. За мен журналистът е най-независимият човек на света. Той не се страхува от никоя власт. Добрата журналистика е лукс, която всяко общество може да има.

Гледайте повече от дискусиите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жители на Босилеград са били върнати от българската граница при "Олтоманци"
Жители на Босилеград са били върнати от българската граница при "Олтоманци"
Христо Иванов: Този парламент показа, че излиза от ролята да е гумен печат на премиера
Христо Иванов: Този парламент показа, че излиза от ролята да е гумен печат на премиера