НОВИНИ

Спешна среща на институциите в Бургаско заради пожароопасния сезон

спешна среща институциите бургаско заради пожароопасния сезон
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
16:30, 17.07.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Спешна среща между няколко институции се проведе днес в Бургас във връзка с борбата с пожарите и разследването на причините за тях.

Предвид високите температури, липсата на валежи и потенциалната опасност от разпространяване и разрастване на пожари в област Бургас се допълва издадената заповед от месец февруари тази година с цел предприемане на превантивни мерки в борбата с пожарите.

“Пожарите започват все по-рано и завършват все по-късно. Превантивните мерки са от основна важност за недопускане на пожари и минимизиране на последствията от тях, там където възникнат. Призовавам гражданите за отговорно отношение и внимание, когато предприемат действия сред природата. Една неизгасена цигара, оставен без контрол тлеещо огнище могат да унищожат гори, които се възстановяват с десетилетия“, апелира областният управител проф. Мария Нейкова и призова за строги наказания за нарушителите.

Със заповедта се забранява обработване на пасища със селскостопанска техника от 09:00 ч. до 20:00 ч. до 30.09.2024 г. включително. Кметовете на населени места да организират извършването на изораване на пасища или осигуряване на минирализована ивица с широчина 6 метра около населените места в частта им, граничеща с горски и полски територии е другото допълнение.

Най-пожарооопасните райони в област Бургас са общините Средец, Бургас, Карнобат, Айтос и Царево. За календарната 2023 г. са регистрирани 35 горски пожари в областта като са засегнати 16 879 дка горска растителност, от които 2 175 дка са невъзстановяеми след пожарите. От началото на 2024 г. до 16.07.2024 г. са регистрирани 10 горски пожара, които са обхванали 2 859 дка.

Липсата на достатъчно вода, труднодостъпните терени, върху които се разпространяват пожарите, старите противопожарни автомобили в някои регионални служби на ПБЗН са част от проблемите, с които се сблъскват специализираните служби. За целта институциите заявиха, че контролът и превенцията са непрекъснат процес.

На териториален принцип в райони с риск от пожари има засилено полицейско присъствие. Осигуряват се водоноски, които да се използват веднага при необходимост. Беше отбелязана добрата координация и взаимодействия между институциите, доброволческите отряди и земеделските производители, които с трактори и булдозери помагат на пожарникарите за локализирането и потушаването на пожарите. От ОД на МВР Бургас уточниха, че до момента няма постъпили сигнали за злонамерени палежи. Областно пътно управление започват премахване на растителността около пътните настилки. Началникът на РД ПБЗН ст. комисар Николаев обърна внимание, че от 05.07.2024 г. до 15.07.2024 г. са регистрирани 6 пожара на територията на общините Бургас, Камено, Средец, като в с. Вършило, община Созопол пожарът все още е активен, макар и локализиран. Щетите са върху смесена гориста и храстовидна растителност, паянтови постройки, житен блок, стопански постройки, домашно имущество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Париж плува в Сена, за да докаже, че водата е чиста
Кметът на Париж плува в Сена, за да докаже, че водата е чиста