НОВИНИ

Според вицепремиера на РСМ поисканата му от български политици оставка е намеса във вътрешните работи

Делян Пеевски поиска Александър Николоски да бъде обявен за персона нон-грата у нас

вицепремиера рсм поисканата български политици оставка намеса вътрешните работи
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 23.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Като пряка намеса във вътрешните работи на Република Северна Македония оцени вицепремиерът на страната Александър Николоски поисканата от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов оставка, предава БТА.

Думите на Борисов бяха отговор на изявление на Николоски по македонската ТВ "Алфа", че домакините на президента Гордана Силяновска-Давкова в София са "нецивилизовани” и "мизерни".

В ново интервю, излъчено по ТВ Сител вчера, Николоски заяви, че изявлението му е било съгласувано с премиера на страната Християн Мицкоски, а направеното от Бойко Борисов показало как България искала "да диктува политическите процеси" в Северна Македония.

Николоски коментира, че българските политици, които му искат оставката, са "олигарх номер едно в България, чиято партия се разпада", "бивш премиер, обвинен в корупция" и "председател на политическа партия с ясни проруски позиции, която не признава Северна Македония".

В отговор пък съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска Николоски да бъде обявен за персона нон-грата и настоява за незабавни мерки в отговор на провокациите.

"Ако в България има адекватни държавни институции и служби, вицепремиерът и транспортен министър на РСМ Александър Николоски трябва да бъде обявен незабавно за персона нон грата. И това е най-малкото, което трябва да бъде предприето, след системното сеене на омраза към България и българския народ".

Пеевски коментира още, че проблемът вече не може да бъде решен с извинение, защото "разломът е ценностен и противопоставя два свята - този на евроатлантическите демокрации и този на пропутинската, антидемократична заплаха".

"Като европейска държава ние не можем да останем безучастни или псевдодипломатични, а трябва да защитим честта и достойнството на България и на българските граждани. Защото в противен случай бихме съучаствали в легитимацията на явни проводници на проруско влияние в сърцето на Европа", пише още в позицията на Пеевски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузията на Де Бройне не е сериозна
Контузията на Де Бройне не е сериозна
Симеон Лепичев остава в Испания, но в нов отбор
Симеон Лепичев остава в Испания, но в нов отбор