НОВИНИ

Стачка на работниците на бензиностанции в Италия

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:55, 25.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Три големи профсъюза на основните оператори на бензиностанции в Италия започнаха днес стачка в знак на протест срещу политиката на дясното коалиционно правителство на страната.

FAIB, FEGICA и FIGISC организираха протестна акция срещу правителството на министър-председателя Джорджа Мелони, след като то премахна отстъпката за цените на газа в началото на годината и предложената от него политика на прозрачност за предотвратяване на спекулациите с цените.

Стачката започна, след като страните не успяха да постигнат компромис, а профсъюзите се противопоставиха на наредбата за прозрачност на цените на горивата с мотива, че тя поставя бензиностанциите в противоречие с потребителите.

Преди 48-часовата стачка, обявена миналата седмица от профсъюзите, министърът на промишлеността и производството в Италия Адолфо Урсо проведе късно във вторник нова среща с ръководството на FAIB-FEGICA-FIGISC, за да ги убеди да отменят стачката.

След срещата FAIB заяви, че инициативите на Урсо са били положителни и е намалила продължителността на стачката до 24 часа в свързаните с този профсъюз бензиностанции.

Служителите на FEGICA и FIGISC, от друга страна, заявиха, че оценяват усилията на министъра, но не могат да получат необходимите конкретни отговори от правителството, така че стачката ще продължи 48 часа, както беше обявено по-рано.

В цялата страна собствениците на превозни средства, които искаха да купят гориво за автомобилите си, се наредиха на опашки, за да заредят резервоарите си преди началото на стачката.

В Италия средните цени, обявени по-рано тази седмица, бяха 1,84 евро за литър, а с обслужването цената достигна 1,98 евро. Литър дизелово гориво струва 1,89 евро, а с обслужване на колонките - 2,02 евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали и няколко ранени при нападение с нож в регионален влак в Германия
Двама загинали и няколко ранени при нападение с нож в регионален влак в Германия
Икономическата комисия в НС поиска отговори от мобилните оператори заради обявеното поскъпване на услугите
Икономическата комисия в НС поиска отговори от мобилните оператори заради обявеното поскъпване на услугите