НОВИНИ

Стигматизирането на група хора противоречи на правата на човека, заявиха от институцията на омбудсмана

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:54, 23.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, противоречи на всички стандарти за защита правата на човека, заявиха от институцията на омбудсмана.

"Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава".

Това е записано в позиция на институцията на омбудсмана по повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз.

В позицията, публикувана на официалната интернет страница на институцията, се допълва, че използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други актове за защита правата на човека.

„Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността“, пише още в позицията.

Подчертава се, че официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси.

Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността“, допълват от институцията на омбудсмана.

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка правова държава и изграждането на справедливо демократично общество, завършва позицията.

Вчера Окръжната прокуратура във Варна се самосезира заради публикуването на списък с имена на учители, обявили се срещу новоприетата поправка в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО). Говорителят на държавното обвинение в крайморския град Радослав Лазаров посочи, че прокуратурата се е самосезирала на база медийни публикации и е образувана преписка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Колев: Бяхме ощетени
Иван Колев: Бяхме ощетени
Индийският премиер Моди призова за мир между Украйна и Русия
Индийският премиер Моди призова за мир между Украйна и Русия