НОВИНИ

Столичната община иска незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“

Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет: Настояваме компенсациите за общинската топлофикация да са същите като за частните заводи.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 18.10.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
столичната община иска незабавни мерки компенсация bdquoтоплофикация софияldquo
Слушай новината

Столичната община настоява за незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“ заради безпрецедентния ръст на цената на природния газ.

Общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев след срещата, организирана от президента Румен Радев и представители на служебното правителство, с участието на държавните енергийни дружества, КЕВР, работодателските организации, синдикатите и представители на общините.

„Ние не искаме специално отношение, привилегии или помощ, а справедлива компенсация за социалната функция на държавата, която в момента се поема изцяло от „Топлофикация София“. Към настоящия момент топлофикационното дружество закупува природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД на цена от 94,54 лв./мВтч и в същото време продава топлинна енергия на гражданите при утвърдена от КЕВР цена на газа от 47,11 лв./мВтч. Тази разлика поражда огромен дефицит, който ще расте с анонсираните нови увеличения на цената на природния газ“, заяви Георги Георгиев.

По време на срещата служебния премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската топлофикация да бъдат обсъдени своевременно. „Като председател на Столичния общински съвет настоявам вариантите, които се обсъждат от правителството да бъдат представени пред работната група, която включва общински съветници от всички политически групи в София. Обсъдената от изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов възможност за прехвърляне на новите вземания на „Булгаргаз“ към енергийния холдинг е неприемлив за нас, защото това означава трупане на нов дълг за сметка на софиянци“, заяви Георги Георгиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия отнесе солидно наказание за сблъсъците от финала на Евро 2020
Англия отнесе солидно наказание за сблъсъците от финала на Евро 2020
Почина дългогодишният оператор в БНТ Антон Евлогиев
Почина дългогодишният оператор в БНТ Антон Евлогиев