НОВИНИ

Столтенберг: Решението Украйна и Грузия да влязат в НАТО вече е взето

столтенберг решението украйна грузия влязат нато вече взето
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:02, 14.01.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът вече е взел решение Украйна и Грузия да станат членове на блока. В интервю за италианския вестник „Ла Република“ Столтенберг заяви, че решението е било взето през 2008 г. по време на среща на върха на държавите от НАТО.

Ръководителят на НАТО обаче отбеляза, че не е казано нищо за това кога някоя от държавите ще бъде приета в редиците на Алианса. Досега нито за Украйна, нито за Грузия са дадени срокове това да се случи.

В същото време Столтенберг повтори предишни изявления на НАТО, че няма да жертва политиката си на отворени врати в диалога по сигурността с Русия, който започна по-рано тази седмица. Москва поиска алиансът да спре разширяването си на изток и да предотврати разполагането на нападателни оръжия по-близо до границите на Русия.

Кремъл разглежда навлизането на НАТО към границите на страната като заплаха за националната сигурност.

Внезапна проверка на бойната готовност на руските войски

И Грузия, и Украйна изразиха желание да се присъединят към Алианса. Киев дори включи политиката за присъединяване към НАТО в украинската конституция. Въпреки че Украйна все още е част от НАТО, Западът обеща да реагира, ако Русия нападне страната.

В продължение на няколко месеца членовете на НАТО изказваха мнение, че Москва може би подготвя инвазия, въпреки че Кремъл многократно уверяваше, че не крои подобни планове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович
Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович
Рецидивист е задържан за притежание на наркотици
Рецидивист е задържан за притежание на наркотици