НОВИНИ

Стотици деца играха волейбол в 16 ОУ "Райко Жинзифов" в София

стотици деца играха волейбол райко жинзифов софия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Волейбол
20:18, 22.05.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Стотици деца от 16 Основно училище "Райко Жинзифов" в София опитаха от магията на волейбола навръх Световен ден на предизвикателството и Ден на българския спорт – 17 май. Тънкости от волейболната игра им показаха легенди на България и треньори от ВК Локомотив 1929 - Нидо София.

БФ Волейбол прие поканата да стане част от традиционния спортен празник на 16 ОУ, включвайки се с кампанията "С волейбол на училище", а събитието лично уважи и президентът на федерацията Любомир Ганев.

"Радвам се, че именно на този ден, който е национален празник на спорта, имаме възможност да сме тук пред вас и да ви покажем красотата на нашия любим спорт. Целта на тази програма е да покажем, че волейболът и образованието вървят ръка за ръка, и могат да бъдат съвместявани заедно. И ще видите, когато имате възможност да се докоснете до нашия спорт, че часовете по физическо ще станат преминават неусетно и да се забавлявате колкото се може повече. Пожелавам ви успех и на добър час!", заяви легендата на българския волейбол.

Спортният празник на 16 ОУ започна рано сутринта, а времето се усмихна на стотиците деца, които очакваха игрите в просторния двор на школото. Слънчево време и приятни температури позволиха на децата да се насладят максимално на играта с топка.

"Това е нашият традиционен спортен празник и вижте тази година на фона на лошото време през последните дни, как сега слънцето изгря, за да можем да го проведем. Искам да благодаря на Българска федерация волейбол затова, че са тук и ще ни покажат вълшебството на този спорт в движение. А нас, ученици, да пожелая успешен и спокоен празник, така че да научите нови неща и да имате нови впечатления и емоции в близките дни", сподели директорът на Елисавета Иванова 16 ОУ "Райко Жинзифов".

След първоначалната демонстрация и помощ от страна на треньори и състезатели от ВК Локомотив 1929 - Нидо, начело с изпълнителния директор на клуба Бригита Славова, децата от 16 ОУ се разпределиха на много групи и започнаха да спортуват с волейболните топки, които им бяха предоставени безплатно по програмата "С волейбол на училище".

Очаквано най-голям бе интереса около волейболната мрежа и поле в двора на училището, където децата бяха много над стандартния брой на един волейболен отбор. Легендите на този спорт и бивши капитани на мъжкия национален отбор Евгени Иванов и Николай Иванов застанаха от двете страни на мрежата, за да помагат със своите вещи напътствия.

"Много съм радостен, че сме днес при вас и искам да благодаря на нашия домакин – г-жа Иванова, затова, че сме партньори по тази хубава програма. Тя е насочена изцяло към вас. За да може да се запознаете с волейбола, който е една много красива игра. Надявам се много от вас да са я опитали, ако не са – да го направят в най-скоро време", коментира Евгени Иванов, който е председател на Комисията за детско-юношески волейбол към БФВ.

Спортният празник на 16 ОУ, който по традиция включваше и други игри, но тази година бе завладян най-силно от магията на волейбола, продължи с часове. Изпълненият с деца двор радваше преминаващите хора, които се спираха край оградата, за да видя широките усмивки и звънливите щастливи детски гласове на захласналите се по спортната игра малчугани.

Проектът "С волейбол на училище" се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия.

Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация "За пример".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският театър стана дом на двама прокудени от Русия артисти
Българският театър стана дом на двама прокудени от Русия артисти
Образувано е досъдебно производство за хулиганство след посегатеството срещу сградата на ЕК у нас
Образувано е досъдебно производство за хулиганство след посегатеството срещу сградата на ЕК у нас