НОВИНИ

Сухопътни части от България и Италия започват учения на полигон Корен

министерство отбраната българия суверенна държава сама решава какви съюзи участва
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 17.10.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Формирования от сухопътните войски на България и Италия ще проведат ротни тактически учения на учебен полигон „Корен“. В тях ще участват над 280 военнослужещи и 60 бойни машини. Ученията започват утре и ще приключат на 20 октомври.

В тактическото учение с бойни стрелби на тема „Механизирана рота в настъпление“ ще участват военнослужещи от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада и от италиански взвод от състава на многонационалната бойна група в България. Ръководител на учението е командирът на 2-ри механизиран батальон майор Цветелин Георгиев.

Целта е да се повиши подготовката на военнослужещите при заемане на район, водене на отбранителни бойни действия, подготовка за настъпление и водене на настъпателен бой. Бойните стрелби ще бъдат изпълнени от механизираната рота във взаимодействие със самоходна минохвъргачна батарея.

Темата на второто ротно тактическо учение е „Действие на рота за ядрена, химическа и биологична защита (ЯХБЗ) при отбрана на механизирана бригада в планинско-гориста местност“. В него ще участват военнослужещи от рота за ЯХБЗ от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Ръководител на учението е командирът на батальона за защита на силите подполковник Георги Димитров.

Военнослужещите ще повишат подготовката си при действия за заемане и оборудване на район за бойно използване, както и за изпълнение на задачи по ядрена, химическа и биологична защита при подготовка и водене на отбранителен бой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия ще задели 12 млрд. евро по мега проекта за мост до Сицилия
Италия ще задели 12 млрд. евро по мега проекта за мост до Сицилия
Белгийската полиция е ескортирала шведския отбор и феновете му до летището
Белгийската полиция е ескортирала шведския отбор и феновете му до летището