НОВИНИ

Свещената трева и нейните господари

новак джокович започна защитата титлата уимбълдън трисетова победа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 16.07.2023
Чете се за: 07:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Маркета Вондроушова стана първата непоставена тенисистка в Оупън ерата, която триумфира на Уимбълдън. Е, бъдете спокойни - подобно нечувано явление няма как да се случи при мъжете. Финалът при силния пол противопоставя възможно най-логичния, но и очакван от всички любители на тениса сблъсък - първият в схемата Карлос Алкарас срещу втория в схемата Новак Джокович. Бъдещето срещу настоящето. Испанският властелин на клея срещу сръбския крал на тениса.

Двамата играха за първи път един срещу друг съвсем наскоро - в полуфиналния си дуел на Ролан Гарос, където очароваха всички в Париж и по света с умопомрачително ниво на тениса в първите два сета, което обаче постепенно падна рязко и драстично заради крампирането на Алкарас. На любимата си настилка той не можа да издържи на натиска, уменията, опита и хитростта на именития си съперник. Сега картинката е с обратен знак и фаворит в срещата категорично е Новак, който, забележете, няма загуба на Централния корт от 2013 г. насам. Повтарям, защото това не е грешка - Новак Джокович няма загуба на най-големия корт на Уимбълдън от 10 години. Нека вникнем още по-детайлно в задаващия се в днешния следобед финал.

Ако човек иска да определи мача като "сблъсък на поколенията", то той не бива да бъде упрекван. Разликата между двамата в годините възлиза на 15 години и 348 дни. Нечии кариера дори не продължават толкова дълго, какво остава да се състезават срещу почти 16 години по-млади опоненти. Разбира се, спомената разлика е доста близко до рекорда в това отношение. Ще трябва да се върнем до 1974 г., когато отново на Уимбълдън в битката за титлата се срещат Кен Розуел и Джими Конърс - тогава двамата са разделени от близо 18 години, което си е ненадминато и до днес. Любопитното е, че в същата година Розуел и Конърс се сблъскват и във финала на Откритото първенство на Съединените щати. Същевременно обаче терминът "сблъсък на поколенията" определено не важи за сръбския майстор на ракетата. Самият Джокович каза, че "36 е новото 26". Той просто не възнамерява да спира и ако направим предположението, че ще приключи кариерата си с 30 титли от Големия Шлем, може би няма да сме особено далеч от истината. Навярно сте виждали и прословутите закачки в Интернет, които показват най-добрите тенисти от миналото - Федерер, Надал и Джокович, най-добрите тенисисти от настоящето - Медведев, Циципас, Рууд и Джокович, и най-добрите тенисти от бъдещето - Алкарас, Синер, Руне и Джокович. Ноле просто е непоклатим и принадлежи и на бъдещето, макар вече да е във втората половина от своите 30. Той е Next Generation.

Ако победи днес, сърбинът ще прегърне 24-ата си титла от Голямата четворка, с което ще изравни абсолютния рекорд - независимо дали говорим за Оупън ерата или не, независимо дали говорим за мъже или жени. Този рекорд се държи от Маргарет Корт, която по-младите вероятно са чували като име на корт на Откритото първенство на Австралия в началото на година. Джокович преследва пета поредна титла в Лондон - подобно постижение имат в кариерата си само Роджър Федерер и Бьорн Борг. Джокович преследва и общо осма титла от свещената трева - така би изравнил рекорда на Федерер. Новак е в серия от 34 поредни победи на Уимбълдън, а серията му от успешни появи на Централния корт вече възлиза на 46 срещи (споменах вече, че въпросната се разпростира назад във времето до 2013 г.). Анализаторите на Евроспорт и ББС и бивши славни имена в тениса като Джон Макенроу и Тим Хенман се обединиха около мнението, че в момента Новак Джокович играе най-добрия тенис в живота си. Бекхендът му функционира благополучно, сервисът му е много по-разнообразен и постоянен, отколкото, да кажем, преди 10 години, когато беше на 26. Както вече разбрахме - 36 е новото 26.

Карлос Алкарас е фигурата, за която наистина ще се говори много в бъдеще. Названията "наследник на Рафаел Надал" няма да как да бъдат избегнати, още повече, че испанецът вече има във витрината си един трофей от Големия шлем след триумфа на Откритото първенство на Съедините щати през миналата година. Интересно или не - Алкарас винаги е казвал, че любимата му настилка (и логично, с оглед на това, че е роден в Мурсия) е клеят, но на Ролан Гарос той все още не може да защити очакванията и да отговори подобаващо на прогнозите, връчващи му титлата преди старта на турнира. "Няма място за страх", сподели Карлос, когато беше запитан за задаващия се мегадуел срещу славния сърбин. Залогът продължава да бъде освен бленувана титла от Уимбълдън, и първата позиция в световната ранглиста. Испанският играч има вече пет титли от АТП турнири през годината - повече от всеки друг. Сред тях беше и победата в Куинс, където той загатна, че тревата не му е чужда. И ето - финалът и в Лондон вече е факт. През миналата година стана първият тийнейджър, който достигна до №1 в света, сега след едва четвъртия турнир на тази настилка в живота си, ще опита да стане и третият най-млад шампион на Уимбълдън в епохата на Оупън турнирите.

Мач с епични пропорции. И поредният, за който ще слушаме дълго след приключването му.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече катастрофи през лятото отчитат от МВР - за какво да внимаваме, когато сме зад волана
Повече катастрофи през лятото отчитат от МВР - за какво да внимаваме, когато сме зад волана
Над 10 000 проверки за "заплати в плик" планира НАП в обекти по Черноморието
Над 10 000 проверки за "заплати в плик" планира НАП в обекти по Черноморието