НОВИНИ

Светът потвърди подкрепата си за Украйна година след началото на войната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:07, 24.02.2023
Чете се за: 05:25 мин.
По света
Слушай новината

Светът отбелязва годината от руската инвазия в Украйна с подкрепа за Киев, осъждане на Москва и налагане на нови санкции.

Европейският съюз е напът да приеме десети пакет санкции срещу Русия. Санкциите на Съединените щати са насочени срещу лица в Русия и съюзниците ѝ, които подкрепят военните действия на Москва. Освен това Вашингтон ще предостави още 2 милиарда долара на Киев за допълнителни оръжия. Помощта обаче не включва изтребители Ф-16, каквито беше поискала Украйна.

Една година война: 365 дни, които няма да забравим

Пълна подкрепа за Украйна, докогато е необходимо, заявиха европейските и световни лидери.

"Путин не успя да постигне нито една от своите стратегически цели. Вместо да раздели Европейския съюз, ние сме обединени и решени да останем до Украйна колкото е необходимо. Вместо да доминира на световния енергиен пазар, той видя как основните му източници на приходи се сринаха. Вместо да изтрие Украйна от картата, той се сблъска с по-решена от всякога нация", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

  • Фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Естония, която днес празнува Деня на независимостта си.

На френски, английски и украински френският президент Еманюел Макрон изрази в Туитър подкрепата на страната си за Украйна. Лидерите на Г-7 разговаряха с украинския президент Зеленски.

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че Берлин се стреми да се избегне разширяване на конфликта.

"Всичко, което правим е в тясно сътрудничество и хармония с нашите партньори и съюзници. Ще направим всичко по силите си да гарантираме, че няма да има ескалация на войната между Русия и НАТО", заяви Шолц.

В изявление, британският крал Чарлз Трети изтъкна куража на украинския народ, който вече година страда от непровокираната атака. Според САЩ целите на Москва вече са кристално ясни.

"Проблемът никога не е бил в разширяването на НАТО и заплахите за руската сигурност. Става дума за визията на Путин, че Украйна не трябва да бъде независима държава, а да бъде погълната обратно към Русия", коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Зеленски с емоционална реч за годишнината от войната: Издържахме. Не бяхме победени

На дипломатическата сцена 141 държави вече стоят зад Украйна. Толкова страни гласуваха "за" резолюцията на Общото събрание на ООН, която призовава Русия да прекрати военните действия в Украйна и да изтегли войските си.

Китай, който се въздържа при вота, призова за мирни преговори между Киев и Москва и представи план за спиране на войната.

"Документът обхваща 12 точки, а именно зачитане суверенитета на всички държави, изоставяне на манталитета на Студената война, прекратяване на враждебните действия, възобновяване на мирните преговори, разрешаване на хуманитарната криза, защита на цивилни и военнопленници, поддържане безопасността на ядрените централи, намаляване на стратегическите рискове, улесняване на износа на зърно, спиране на едностранните санкции, поддържане на стабилни вериги за доставки и насърчаване на възстановяването след конфликта", посочи Ван Вънбин, говорител на министерството на външните работи на Китай.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реагира с резерви.

"На Китай не може да се има особено доверие, тъй като така и не осъди незаконното нахлуване в Украйна. Броени дни преди инвазията беше подписано споразумение между китайския президент Си и президента Путин за неограничено партньорство с Русия".

Специално за БНТ: Олга Стефанишина: Превърнахме Украйна в страна, която промени света с нашата борба

Снимки: БГНЕС

С различни светлинни и арт инсталации, шествия, бдения и молитви светът отбелязва първата годишнина от началото на войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет ще изработи механизъм за контрол, за да няма измами след приемане на еврото
Служебният кабинет ще изработи механизъм за контрол, за да няма измами след приемане на еврото
Полицията във Варна задържа наркодилър с големи количества дрога и пари
Полицията във Варна задържа наркодилър с големи количества дрога и пари