НОВИНИ

Световен ден на здравето: Румен Радев удостои с държавни отличия изявени медици и здравни специалисти

световен ден здравето румен радев удостои държавни отличия изявени медици здравни специалисти
bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 07.04.2023
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

По случай Световния ден на здравето – 7 април, държавният глава Румен Радев удостои с държавни отличия и почетен знак на президента изявени медици и здравни специалисти.

"Като общество и държава можем и трябва да изградим много по-добра система на българското здравеопазване с високо качество на медицинските услуги и достъп за всички български граждани. Вярвам, че в това начинание ще получим подкрепата на посветените на своята професия медици", заяви той.

На церемонията присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров и други официални лица.

„Днешната церемония е израз на заслужена признателност за вашите безспорни професионални успехи, за вашата всеотдайност и посветеност. Отличията са израз и на благодарността на вашите многобройни пациенти и на цялото ни общество“, обърна се президентът Радев към наградените.

Държавният глава подчерта, че общият стремеж на държавата и обществото ни трябва да е насочен към развитието на съвременно здравеопазване, което да гарантира високо ниво на здравните услуги, превенцията и профилактиката. Неотменима част от политиката в здравеопазването следва да е мотивацията на младите лекари и здравни специалисти, които да остават и да разгръщат своя потенциал в България.

По време на тържествената церемония президентът отличи с орден „Стара планина“ първа степен проф. д-р Красимир Гигов за изключително големите му заслуги за развитието на системата на здравеопазването, медицинското образование, науката и практиката. Създател и ръководител на първата самостоятелна катедра „Медицина на катастрофите“, основоположник на специалността „Медицина на бедствените ситуации“ и инициатор на сформирането на Военномедицинския отряд за бързо реагиране, проф. Гигов е посветил повече от 50 години от професионалния си път на системата на здравеопазването. От 2012 г. проф. Гигов е и генерален директор на Българския червен кръст.

Проф. д-р Пенка Переновска беше удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и практика и в частност на педиатрията и детската пулмология. Проф. Переновска посвещава пет десетилетия от професионалния си път на УМБАЛ „Александровска“, като в периода 2007 - 2022 г. е и началник на Клиниката по педиатрия в същата болница. Проф. Переновска има големи научни постижения в изследването на белодробните болести при децата. Дълги години проф. Переновска е национален консултант, а към момента е главен координатор на Експертния съвет по педиатрия към министъра на здравеопазването.

С почетен знак на президента за висок принос към здравеопазването, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи в българското общество и практическата им реализация в подкрепа на уязвимите хора в страната беше удостоен проф. д-р Тодор Черкезов. Като изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, проф. Черкезов преструктурира и модернизира лечебното заведение, което благоприятства високите медицински и икономически резултати на болницата. Тодор Черкезов е сред учредителите на Националното сдружение на областните болници в България и председател на Областния съвет на БЧК за Кърджали.

Проф. д-р Надежда Гаврилова беше наградена с почетен знак на президента за изключителни заслуги към детското здравеопазване, значим принос за развитието на детската анестезиология и интензивно лечение, и педиатрична спешна медицина. Проф. Гаврилова е основоположник на съвременната детска анестезиология и интензивно лечение в България. Заедно със своя екип създава нов за страната модел за повишаване на сигурността при оказване на спешна медицинска помощ при деца.

Почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детско здравеопазване, принос за развитието на българската медицина и професионални успехи в областта на акушерството и гинекологията получи проф. д-р Иван Костов. Бил е последователно изпълнителен директор на Втора АГ болница „Шейново“, на Първа АГ болница „Св. София“ , а от 2017 г. изпълнява длъжността изпълнителен директор на Университетската АГ болница "Майчин дом" - София. Членува в експертния съвет към Държавен фонд за асистирана репродукция и в Европейската асоциация по телемедицина и електронно здравеопазване.

По повод 20 години от създаването ѝ с почетен знак на президента беше отличена Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Организацията се състои от над 50 000 души, посветили се на опазването на живота и здравето на хората – медицински сестри, акушерки, медицински фелдшери, лекарски асистенти, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти и рехабилитатори. Почетният знак на президента е за приноса на асоциацията в издигането престижа на специалистите по здравни грижи и за усилията, които те полагат в името на живота и здравето на гражданите. Наградата получи председателят на асоциацията Милка Василева.

От името на наградените благодарност за отличията изказа проф. д-р Красимир Гигов. Той изрази признателност за големите усилия, които институциите полагат за развитието на българското здравеопазване. На днешния Световен ден на здравето се навършват и 75 години от създаването на Световната здравна организация, чието мото тази година е „Здраве за всички“, посочи още проф. Гигов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев на полуфинал в Анталия, Симон Антъни Иванов отпадна в Дубровник
Янаки Милев на полуфинал в Анталия, Симон Антъни Иванов отпадна в Дубровник
Всички 31 РИК ще трябва да отговорят на ЦИК за несъответствията при повторното въвеждане на резултатите от вота
Всички 31 РИК ще трябва да отговорят на ЦИК за несъответствията при повторното въвеждане на резултатите от вота