НОВИНИ

СЗО: Нужни са нови антимикробни лекарства

сзо нужни антимикробни лекарства
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:18, 16.06.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.

Целта на годишния доклад на организацията е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат подходящо внимание на инфекциите, които са причинени от резистентни микроорганизми, определени като най-опасни за човешкото здраве. Такъв документ беше публикуван за първи път през 2017 г. Антимикробната резистентност настъпва, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите не се повлияват от лекарства. Най-често тя е резултат от неправилното или прекомерното използване на антибиотици и други антимикробни средства.

От СЗО подчертават, че прекалено малко подобни лекарства са в процес на разработка, а освен това няма достатъчно иновации. От общо 32 антибиотика, които биват проучвани за борба с бактериалните приоритетни патогени в списъка на организацията, само 12 могат да бъдат отчетени като иновативни. В същото време само 4 от тези 12 антибиотика са активни срещу поне един от т.нар. патогени от критична важност.

Междувременно от Световната здравна организация обявиха също, че за жените има по-голяма вероятно да развият инфекции, които не се повлияват oт лечение с традиционни лекарства, в сравнение с мъжете. Това сочи глобален преглед по темата на организацията, който установява, че 70% от страните не отчитат различията в пола в своите национални планове за борбата с антимикробната резистентност.

Очаква се през юли здравнат аорганизация да оповести своя първи доклад, в който да призове, че разликите между половете при лечение и търсене на лекарска помощ трябва да бъдат признати от държавите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сладолед с вкус на препечен хляб, шоколад с магданоз и трюфел с бира?
Сладолед с вкус на препечен хляб, шоколад с магданоз и трюфел с бира?
Едмънтън намали изоставането си във финалната серия срещу Флорида
Едмънтън намали изоставането си във финалната серия срещу Флорида